Bitcoin (BTC)

Bitcoin is ‘s werelds eerste cryptocurrency ooit. Op deze pagina duiken we dieper in deze cryptocoin met de grootste marktkapitalisatie tot dusver. Ik leg het één en ander uit over de historie ervan, wat Bitcoin uniek maakt, waar je Bitcoin kunt kopen en hoe je aan een Bitcoin wallet komt.

Bitcoin werd in 2009 geïntroduceerd door één of meerdere personen onder de pseudoniem Satoshi Nakamoto. Niemand weet echter wie deze Satoshi Nakamoto is. De co-ontwikkelaars in het project hadden enkel online contact met deze mastermind.

In januari 2009 werd door Satoshi de eerste block, oftewel de Genesis Block gemined. Daarbij codeerde Satoshi de volgende tekst in de block:

The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks.

Deze tekst lijkt zowel te staan voor een timestamp als een verwijzing naar de oorsprong van Bitcoin. De tekst verwijst naar een krantenkop in The Times. In deze krantenkop werd gesproken over de zoveelste bank die tijdens de crisis door de belastingbetalers overeind moest worden gehouden. Satoshi stond bekend om zijn grote kritiek op het traditionele banksysteem. Het banksysteem waarin de centrale banken geld kunnen printen en zo zijn waarde verliest deugde volgens Satoshi niet. Dit is één van de redenen dat de Bitcoin werd ontwikkeld. Met een maximale hoeveelheid en grote mate van decentralisatie staat deze technologie lijnrecht op het traditionele systeem.

Bitcoin prijs

De geschiedenis van Bitcoin

In de eerste jaren na de lancering ging de adoptie niet zo heel snel. Het was voornamelijk bekend onder techneuten die het voor de grap met hun PC probeerden te minen. In deze tijd had niemand ook maar verwacht hoe waardevol Bitcoin zou worden. Door de jaren heen werd de het steeds meer geadopteerd op exchanges en als betaalmiddel. Je kon ze via de NewLibertyStandard kopen met Paypal tegen een prijs van een kwart dollarcent per stuk. Ook kon je in Bitcoin donaties geven aan websites zoals WikiLeaks en de Electronic Frontier Foundation. 

In mei 2011 werd de eerste officiële  betaling geregistreerd. Een programmeur genaamd Laszlo Hanyecz kocht om de hoek 2 pizza’s voor 10.000 Bitcoins. Gerekend met de huidige koers (juni 208 – 6.000 EUR) hebben deze pizza’s Laszlo ongeveer 60 miljoen gekost. Laszlo kan er nog wel om lachen en geeft aan dat de pizza’s heerlijk waren. Sinds enkele jaren wordt op 22 mei de internationale Bitcoin Pizza Dag gevierd.

Na enkele jaren, zo omstreeks 2012/2013 begonnen er altcoins op de markt te verschijnen. De meeste van de eerder altcoins zoals Litecoin en NXT waren gebaseerd op het Bitcoin protocol. Slechts enkelen zoals Monero waren gebaseerd op het Cryptonight protocol. Door de jaren heen blijft de prijs van Bitcoin langzaam stijgen. Gaandeweg kent de prijs veel pieken en dalen door o.a. hacks op exchanges zoals Mt. Gox en pogingen van de overheid om cryptocurrency aan banden te leggen. Inmiddels is de prijs van een Bitcoin gestegen tot enkele duizenden euro’s.

Wat maakt Bitcoin uniek

Het is vrij lastig om te bepalen wat Bitcoin uniek maakt. Wanneer we bij cryptocurrency spreken over uniek gaat het meestal over een uniek stukje technologie of een unieke niche applicatie. Gezien de leeftijd van Bitcoin is er eigenlijk niks wat de altcoins van tegenwoordig niet beter of sneller kunnen.

Daarentegen is het vrij duidelijk dat Bitcoin de trendsetter is. Het is de aanjager van de crypto revolutie. Het heeft de grootste achterban en als eerste op de markt veel voordelen. De altcoins op de markt kunnen qua techniek wel verbeteringen brengen maar spelen qua netwerk een moeilijke inhaalslag. Van alle altcoins redden slechts weinigen het om een aanzienlijke marktkapitalisatie te verkrijgen. Daarbij is het zo dat Bitcoin tot dusver nog op de meeste exchanges wordt geaccepteerd en het vaakst wordt beschouwd als legitiem betaalmiddel

Wat Bitcoin ten opzichte van andere altcoins ook uniek maakt is het feit dat het puur gedecentraliseerd is. Satoshi heeft het ontworpen, het op de markt geïntroduceerd en is er toen vandoor gegaan. Het is volledig zelfregulerend en gedecentraliseerd. Veel altcoins op de markt noemen zichzelf “gedecentraliseerd” vanwege het gebruik van blockchain technologie. Echter, het definiëren van decentralisatie gaat veel verder. Helaas is het lanceren van nieuwe cryptocurrencies een trend geworden vanwege de grote winstgevendheid. Veel nieuwe cryptocurrencies worden gereguleerd door kleine of soms zelf grotere bedrijven. Deze bedrijven hebben veel invloed op het aanbod van de token. Van echte decentralisatie is daarbij dus niet geheel sprake.

Bitcoin kopen

Gezien het de meest bekende cryptocurrency is zijn er veel manieren waarop men Bitcoin kan kopen. Op het internet zijn talloze websites waarop men met een credit card of andere betalingsprovider kan afrekenen. Enkele voorbeelden hiervan zijn Coinbase, Litebit en Changelly. Daarnaast zijn er ook cryptocurrency exchanges die geldstortingen accepteren waarmee je Bitcoin kunt kopen. Dit zijn onder andere HitBTC en Binance.

Als je BTC gaat kopen dan zijn er twee belangrijke dingen om op te letten. Dit is de betrouwbaarheid en prijs van de verkoper. Voordat je koopt is het verstandig om onderzoek te doen naar de verkoper. Zo verlaag je de kans dat je te veel betaald of dat je opgelicht wordt.

Na het kopen van Bitcoin zul je deze moeten bewaren in een cryptocurrency wallet. Hieronder kun je meer lezen over de verschillende soorten wallets.

Bitcoin wallet

Bitcoin kun je bewaren in een crypto wallet. Net als met allerlei andere zaken heeft Bitcoin het voordeel van de trendsetter. Dit betekent dat er redelijk wat wallets voor beschikbaar zijn. Hieronder zie je een selectie van verschillende wallets.

Electrum Bitcoin Wallet (software wallet)

Electrum is een vrij bekende ontwikkelaar van software wallets. De wallet is geschreven in Python, vrij veilig en relatief makkelijk in gebruik.

Ga naar Electrum

 

Ledger Bitcoin Wallet (hardware wallet)

Ledger is een bekende ontwikkelaar van hardware wallets. In tegenstelling tot software en web wallets zijn hardware wallets niet gratis. Het zijn echter wel de meest veilige wallets op de markt en ideaal voor het opslaan van grote hoeveelheden Bitcoin.

Ga naar Ledger

 

CoinPayments Bitcoin wallet (web wallet)

Coinpayments is een online marktplaats met een multiwallet. De wallet ondersteunt meer dan 295 cryptocurrencies. Er zijn verschillende veiligheidsfeatures zoals 2FA en Trezor login. Een account aanmaken op Coinpayments is gratis.

Ga naar CoinPayments

Disclaimer
Investeren in cryptocurrency staat bekend als zeer riskant. De markt is zeer volatiel wat betekent dat de schommelingen snel en flink zijn. Daarbij is de cryptocurrency markt gedecentraliseerd. Dit wil zeggen dat er, in tegenstelling tot de aandelenmarkt geen regulerende instantie is die investeerders beschermt. Bij het investeren van cryptocurrency adviseer ik je om voorzichtig te zijn en geen geld de investeren wat je niet kunt missen.