Bitcoin Cash (BCH)

Bitcoin Cash is een cryptocurrency die in augustus 2017 is ontstaan uit een hard fork van Bitcoin. Op deze pagina duiken we dieper in Bitcoin Cash. Ik leg je het één en ander uit over het ontstaan ervan, de aankomende ontwikkelingen, waar je Bitcoin Cash kunt kopen kopen en hoe je aan een Bitcoin Cash wallet komt.

Forks, zoals ze genoemd worden komen in de wereld van cryptocurrency regelmatig voor. In het artikel over forks kun je meer lezen over wat soft forks en hard forks zijn. Een hard fork kan zich manifesteren in een splitsing van het netwerk.

Hieruit krijg je vervolgens twee totaal op zichzelf staande netwerken. Met een hard fork kan men dus een totaal nieuwe cryptocurrency als afgeleide van de oude creëren. Een hard fork komt soms voor als de ontwikkelaars het niet eens kunnen worden over de toekomst van een cryptocoin. Dit probleem deed zich in 2017 ook voor bij Bitcoin. De populariteit van Bitcoin nam immens toe. Deze toename vormde problemen voor de schaalbaarheid van het netwerk. De transacties bleven zich ophopen met lange verificatietijden en hoge transactiekosten als gevolg. De voorgestelde oplossing, oftewel de SegWit update viel niet bij alle ontwikkelaars in de smaak. Vooral de keuze om de block-size niet op te hogen zorgde voor veel verdeeldheid. Als antwoord hierop besloten enkele ontwikkelaars zich af te scheiden. Middels een hard fork riepen zij Bitcoin Cash in het leven. 

Bitcoin Cash kende na de lancering een razendsnelle adoptie. Tegenwoordig zijn er meerdere grote retailers die BCH accepteren als betaalmiddel. Daarnaast zijn er talloze grote exchanges waarop men Bitcoin Cash kan verhandelen. Enkele voorbeelden van deze exchanges zijn Binance, HitBTC en Poloniex.

Op het gebied van schaalbaarheid heeft de hard fork zijn vruchten afgeworpen. Een transactie op het Bitcoin Cash netwerk is binnen 10 minuten verwerkt. De daarbij horende transactiekosten zijn vaak zo laag dat het enkele eurocenten betreft.

De geplande ontwikkeling van Bitcoin Cash

De ontwikkelaars van Bitcoin Cash hebben enkele grote plannen voor de toekomst. De rode draad hierin komt natuurlijk terug in het ontstaan van Bitcoin Cash. Schaalbaarheid, lage transactiekosten en betrouwbaarheid staan centraal in de ontwikkelplannen. Op 15 mei en 15 november 2018 staan er hard forks gepland waarmee de nieuwe ontwikkelingen geïmplementeerd worden. In de aanstaande fork wordt de block size vergroot. Ook wordt ER een functionaliteit geïmplementeerd die zorgt voor flexibele block sizes. Beide upgrades moeten een positief effect gaan hebben op de schaalbaarheid van het netwerk. Ook zijn er plannen om de block intervallen te verlagen. Dit wil zeggen dat er sneller blocks aangemaakt worden op de blockchain. Zo verlaagt men de tijd die nodig is voor het valideren van een transactie. 

Daarbij zijn er plannen om de Difficulty Adjustment Algorithm te verbeteren en bepaalde opcodes te heractiveren. Opcodes zijn functionaliteiten die de maker van Bitcoin, Satoshi Nakamoto net na de lancering van Bitcoin heeft uitgezet. De ontwikkelaars van Bitcoin Cash willen de functionaliteit van deze codes controleren en zijn van plan om deze voorzichtig aan te zetten. De verwachting is dat deze codes qua functionaliteit wat concurrentie kunnen bieden aan Ethereum.

Kortom, er zitten nog veel ontwikkelingen in de pijplijn van Bitcoin Cash. Al deze ontwikkelingen lijken bij te gaan dragen aan de kernfilosofie en bestaansreden van Bitcoin Cash.

Bitcoin Cash kopen

Zoals ik eerder heb verteld is de adoptie van Bitcoin Cash gigantisch snel gegaan. Het wordt geaccepteerd als betaalmiddel bij veel retailers. Daarbij is het ook zo dat Bitcoin Cash op veel plaatsen te koop is. Zo kun je BCH coins direct kopen via bekende aanbieders zoals Coinbase, Litebit en Changelly. Ook kun je Bitcoin Cash op erg veel exchanges verhandelen.

Tot dusver ben ik nog geen exchange tegengekomen waarop je geen BCH coins kunt verhandelen. Enkele voorbeelden van exchanges waar je BCH coins kunt verhandelen zijn Binance, HitBTC en Poloniex. Als je Bitcoin Cash gaat kopen dan moet je deze coins bewaren in een cryptocurrency wallet. Hieronder geef ik enkele voorbeelden van een Bitcoin Cash wallet.

Bitcoin Cash wallet

Om BCH coins te kunnen bewaren heb je een cryptocurrency wallet nodig. Hieronder staan enkele voorbeelden van wallets die Bitcoin Cash accepteren.

Electron Cash wallet (software en mobile wallet)

The Electron Cash wallet is een desktop en mobile software wallet. Net als Bitcoin Cash een fork is van Bitcoin is deze wallet een fork van de Bitcoin Electrum wallet. De wallet is te downloaden op Windows, Mac, Linux en android telefoon.

Ga naar ElectronCash

 

Ledger Bitcoin Cash wallet (hardware wallet)

Ledger is een bekende leverancier van hardware wallets. In tegenstelling tot web en software wallets is een hardware wallet niet gratis. Maar, een hardware wallet is wel de veiligste soort cryptocurrency wallet op de markt. Een Ledger wallet kun je kopen in de Ledger webshop.

Ga naar Ledger

 

CoinPayments Bitcoin Cash wallet (web wallet)

Coinpayments is een online marktplaats met een multiwallet. De wallet ondersteunt honderden cryptocurrencies. Er zijn verschillende veiligheidsfeatures zoals 2FA en Trezor login. Een account aanmaken op CoinPayments is gratis.

Ga naar CoinPayments

Disclaimer
Investeren in cryptocurrency staat bekend als zeer riskant. De markt is zeer volatiel wat betekent dat de schommelingen snel en flink zijn. Daarbij is de cryptocurrency markt gedecentraliseerd. Dit wil zeggen dat er, in tegenstelling tot de aandelenmarkt geen regulerende instantie is die investeerders beschermt. Bij het investeren van cryptocurrency adviseer ik je om voorzichtig te zijn en geen geld de investeren wat je niet kunt missen.