Cardano (ADA)

Cardano is een bekend op blockchain gebaseerd applicatienetwerk met een in-house cryptocurrency genaamd ADA. Op deze pagina duiken we dieper in Cardano. Ik leg het één en ander uit over de filosofie van Cardano, waar je de Cardano kunt kopen en hoe je aan een Cardano wallet komt.

Cardano werd gemaakt door een groep van crypto experts onder de leiding van Charles Hoskinson. Charles is een voormalige co-founder van Ethereum maar verliet het project net voor de lancering van het Ethereum netwerk.

Hoskinson stapte in 2015 over van Ethereum naar Cardano omdat hij vond dat bepaalde dingen aan Ethereum beter konden. Hij stelde een team samen van blockchain experts en wetenschappers om Cardano te ontwikkelen. De eerste versie van het netwerk en de cryptocurrency werd uitgebracht op 29 september 2017. 

Cardano is net als Ethereum een smart contracts en d-apps platform. Het grote verschil is dat het Ethereum netwerk vrij breed is en dat Cardano voornamelijk gericht is op applicaties voor de financiële markt. Het platform is uniek omdat het gebouwd is uit verschillende lagen. Deze lagen hebben allen een andere functionaliteit. De onderste laag is gemaakt om de applicatie op te draaien. De laag daarbovenop is gebouwd voor de smart-contract functionaliteit. Dit maakt het netwerk zeer flexibel en erg schaalbaar. Het netwerk wordt ontwikkeld en beheerd door 3 samenwerkende bedrijven. Dit zijn The Cardano Foundation, IOHK en Emurgo. De Cardano Foundation is een non-profit organisatie met als rol het standaardiseren, beschermen en promoten van het Cardano netwerk. IOHK is een technologisch onderzoeksbedrijf onder leiding van Hoskinson en Emurgo is een blockchain incubator.

De aankomende ontwikkelingen van Cardano

Het team van ontwikkelaars heeft een aantal grote ontwikkelingen op het programma staan. Een van de eerstkomende updates is de introductie van de paperwallet. In een wereld waarin alles digitaal is, is alles natuurlijk te hacken. Als extra veiligheid is het team van Cardano bezig met paper wallets. Paper wallets zijn in essentie printbare certificaten met daarop je offline wallet adres. Mocht je PC crashen o.i.d. en je je wallet kwijt zijn dan kun je je ADA coins recoveren. Daarnaast brengt het team nog een wallet op de markt, dit is de welbekende hardware wallet. Het Cardano team is samen met Ledger druk bezig met de ontwikkeling van een hardware wallet. Het is de bedoeling dat deze Ledger wallet een integratie krijgt met de bestaande ADA wallet Daedalus. Gebruikers zouden dan via Daedalus hun ADA coins naar de hardware wallet kunnen sturen. 

Daarnaast is het team bezig om de eerder genoemde lagen wat flexibeler te maken. De lagen zijn vaak complementerend aan elkaar. Het is de bedoeling dat de lagen verwisselbaar worden zodat men naar behoefte kan switchen tussen de verschillende functionaliteiten. Ook wordt er hard gewerkt aan een nieuwe Virtual Machine. De IELE VM moet de nieuwe basislaag van het netwerk gaan vormen. Het is de bedoeling dat deze VM het ontwikkelen van smart contracts een heel stuk eenvoudiger maakt.

Cardano kopen

Aangezien Ada een vrij nieuwe coin op de markt is wordt deze nog niet op zoveel plekken verkocht. Helaas kunnen cryptofanaten nog niet terecht bij de cryptogiganten Coinbase en Changelly. Daarentegen kun je wel terecht bij Litebit om Cardano te kopen via iDeal of een andere betalingsmethode. Een alternatieve methode om aan Ada coins te komen is door Bitcoin, Ethereum of USD Tether te kopen.

Deze kun je vervolgens op een cryptocurrency exchange omwisselen voor Ada coins. Dit kan bijvoorbeeld op Binance, HitBTC of Bittrex. Na  het kopen van Cardano zul je deze moeten bewaren in een cryptocurrency wallet. Dit kan op de hosted exchange wallet maar ook op één van de onderstaande wallets.

Cardano wallet

Momenteel is er maar één wallet waarin je Ada coins kunt bewaren. Dit is de officiële Cardano Daeadalus wallet. Zoals ik eerder heb verteld werkt het Cardano team momenteel hard aan het integreren van een Ledger hardware wallet. Zodra deze is gelanceerd zullen wij ook de Ledger wallet opnemen op deze pagina.

De officiële Daedalus wallet (software wallet)
De Daedalus wallet werd net al eens genoemd. Het is de officiele Ada wallet. De wallet is gratis te downloaden op de Cardano website.

Ga naar Daedalus

Disclaimer
Investeren in cryptocurrency staat bekend als zeer riskant. De markt is zeer volatiel wat betekent dat de schommelingen snel en flink zijn. Daarbij is de cryptocurrency markt gedecentraliseerd. Dit wil zeggen dat er, in tegenstelling tot de aandelenmarkt geen regulerende instantie is die investeerders beschermt. Bij het investeren van cryptocurrency adviseer ik je om voorzichtig te zijn en geen geld de investeren wat je niet kunt missen.