Cryptocurrency kopen

Cryptocurrency kopen is voor de gemiddelde Nederlander best een uitdaging. Door de hoge mate van decentralisatie is de cryptocurrency markt vergelijkbaar met een online jungle. Er is een wildgroei aan cryptocurrency exchanges en andere websites waarop je cryptocurrency kunt verkrijgen. Uitzoeken waar je moet beginnen, hoe een exchange werkt en hoe een cryptocurrency wallet werkt is best lastig. Daarom heb ik in deze post alles op een rijtje gezet waardoor cryptocurrency kopen een makke wordt!

De uitdaging bij het kopen van cryptocurrency is voornamelijk het “hoe” en het “waar”. De meesten weten niet waar ze moeten beginnen. Hierdoor betalen sommigen zelfs te veel of kopen ze helemaal geen cryptocurrency. Lees hieronder stap voor stap meer over het kopen van cryptocurrency.

Waar kan ik cryptocurrency kopen?

Veel beginners denken dat ze cryptocurrency kunnen kopen op een cryptocurrency exchange. Dit is echter incorrect. Op een cryptocurrency exchange kun je namelijk alleen verschillende cryptocurrencies verhandelen. Om cryptocurrency te kunnen verhandelen moet je ze eerst hebben en zul je ze dus moeten kopen buiten een exchange. Binnen de markt zijn er talloze aanbieders waarbij je direct cryptocurrency kunt kopen. Vaak kun je hier cryptocurrency kopen met iDeal, credit card, SEPA en Bancontact.

De bekendste website waar je cryptocurrency kunt kopen is Coinbase. Coinbase is ’s werelds grootste aanbieder en verkoopt jaarlijks voor miljarden aan Bitcoin, Ethereum, Litecoin en Bitcoin Cash. Afrekenen doe je er met een credit card nadat je je account hebt geverifieerd. Een ander verkooppunt is de Nederlandse website Litebit. Op Litebit kun je meer dan 50 verschillende cryptocurrency kopen met iDeal. Je kunt er naast iDeal ook betalen met andere providers zoals Bancontact en GiroPay. Litebit hanteert verschillende kooplimieten op basis van additionele verificaties. Met een geverifieerd account heb je een dagelijkse limiet van €75, een wekelijks limiet van €525 en een maandelijks limiet van €2100. Met extra verificaties kun je deze limieten ophogen tot een half miljoen per maand.

Naast Coinbase en Litebit is er nog Changelly. Changelly is na Coinbase één van de meest bekendste verkooppunten van cryptocurrency. Ook op Changelly kun je ongeveer 50 verschillende cryptocurrency kopen met credit card.

Welke cryptocurrency moet ik kopen?

Nu je weet hoe je cryptocurrency kunt kopen is er natuurlijk de vraag welke cryptocurrency je moet kopen. Er zijn meer dan duizend verschillende coins en tokens op de markt met allen een eigen applicatie en verhaal. Allereerst moet ik opmerken dat niet elke cryptocurrency direct bij één van de drie eerder genoemde verkooppunten te koop is. De kleinere coins zijn vaak alleen te verkrijgen door ze te verhandelen op een cryptocurrency exchange.

Welke cryptocurrency je moet kopen ga ik je natuurlijk niet vertellen. Dit is namelijk geheel aan jezelf. Op de website van coinmarketcap vind je een volledige lijst met alle cryptocurrencies. Via coinmarketcap kun je vervolgens navigeren naar de website van al elke cryptocurrency. Op deze website kun je lezen waar de desbetreffende cryptocurrency voor staat en wat de toekomstige ontwikkelingen zijn. Ook kun je op de website vaak een zogeheten White Paper vinden waarin de ontwikkeling van deze cryptocurrency uitgebreid wordt uitgelegd. Sommige cryptofanaten steken veel tijd in het zoeken van de ideale cryptocurrency. Deze definiëren ze vaak op basis van bepaalde idealen waar een cryptocurrency aan moet voldoen. Sommige cryptofanaten zien zichzelf als visionairs en steunen enkel projecten waar zij achter staan. Anderen kopen enkel de coins met het hoogst verwachte rendement.

Waar moet ik mijn cryptocurrency bewaren?

Als je cryptocurrency gaat kopen dan moet je deze bewaren in een zogeheten cryptocurrency wallet. Ondanks de term wallet zitten je cryptocurrencies niet echt “in” je portemonnee. Blockchain is namelijk een gesloten systeem. Dit wil zeggen dat elke cryptocurrency zich ten alle tijden binnen de blockchain ervan bevindt. In je wallet bewaar je enkel de sleutel die je toegang geeft tot jouw specifieke cryptomunten binnen deze blockchain. Deze sleutel wordt ook wel je private key genoemd. Je private key kun je bijvoorbeeld zien als je inloggegevens voor internetbankeren. Geef deze sleutel daarom ook nooit zomaar weg aan een ander.

Op de cryptocurrency markt wordt een verschil gemaakt tussen coins en tokens. Hierover kun je uitgebreid lezen in het artikel over coins en tokens. Voor een cryptocurrency wallet is dit verschil vrij essentieel. Een coin is namelijk volledig onafhankelijk ontwikkeld en heeft zijn eigen blockchain. Een token is gebouwd op de blockchain van een andere coin. In de regel heeft elke coin een eigen wallet waarin je de desbetreffende coin maar ook op het desbetreffende netwerk gebouwde tokens kunt bewaren. Zo heeft Bitcoin zijn eigen wallet waarin je Bitcoin kunt bewaren. Ethereum heeft een wallet waarin je Ether coins kunt bewaren. Echter, op de Ethereum blockchain kun je ook nieuwe tokens ontwikkelen. In een Ether wallet kun je daarom ook op Ethereum gebaseerde tokens opslaan. Voor het bewaren van je cryptocurrency is het dus relevant om te weten of je een coin of een token bezit. Indien het een coin betreft dan zal er ongetwijfeld een eigen wallet voor zijn. Als het een token betreft dan zul je moeten uitzoeken op welk netwerk de token is gebouwd en welke wallet ervoor geschikt is.

Zoals je uitgebreider kunt lezen op de pagina van cryptocurrency wallets zijn er verschillende soorten wallets. Er zijn web wallets, software wallets en hardware wallets. Een web wallet is een wallet waarbij je je moet registreren op een website of online portaal. Je private key wordt vervolgens bij je accountdata opgeslagen in de cloud. Veel cryptocurrency exchanges hebben een web wallet voor alle coins en tokens die je er kunt verhandelen. Zo kun je erg laagdrempelig en eenvoudig blijven handelen.

Daarnaast zijn er ook software wallets. Dit zijn wallets die je kunt downloaden voor Windows, Mac OSX en Linux. Software wallets zijn over het algemeen wat veiliger maar de drempel om regelmatig te blijven handelen op een exchange ligt hoger.

Als laatste zijn er hardware wallets. Een hardware wallet is in tegenstelling tot web en software wallets niet gratis. Hardware wallets zijn mini hardware devices waarin je cryptocurrency kunt bewaren zonder dat deze ooit het internet aangeraakt hebben. Hardware wallets zijn super veilig en worden daarbij vaak aangeschaft door cryptofanaten die een omvangrijke investering veilig willen bewaren.  Het bekendste voorbeeld van een hardware wallet is de Nano Ledger S. Let wel op dat je niet zomaar elke coin of token kunt bewaren in een hardware wallet. Kijk voor het aanschaffen van een hardware wallet altijd goed na voor welke coins en tokens de wallet compatibel is.

Kortom, om je cryptocurrency te bewaren zijn er verschillende mogelijkheden. Elke mogelijkheid heeft zijn voordelen en nadelen. Het is verstandig om het type wallet af te stemmen op hoe actief je wil gaan handelen in cryptocurrency en op hoe omvangrijk je cryptovermogen is. Het komt vaak voor dat cryptofanaten hun vermogen splitsen in een deel lange termijn holdings op een veilige wallet en een deel vrij verhandelbare coins op een exchange wallet. Zo ben je mobiel maar loop je ook niet teveel risico.

Cryptocurrency kopen op een exchange

Uiteindelijk komen we op het laatste gedeelte van cryptocurrency kopen. Het verhandelen van cryptocurrency op een exchange. Een cryptocurrency exchange is een online portaal waar je met anderen verschillende cryptocurrency kunt ruilen. Meestal worden grote coins zoals Bitcoin en Ethereum op exchanges gebruikt als bemiddelaar. Stel je wilt je Ark (ARK) coins ruilen tegen Verge (XVG) coins dan zul je je ARK eerst moeten ruilen voor Bitcoin of Ethereum en deze vervolgens voor Verge coins.

Zoals ik in het begin van dit artikel heb verteld kun je slechts een kleine set aan cryptocurrencies direct kopen via bijvoorbeeld Coinbase, Litebit, of Changelly. Dit zijn vaak alleen de grote cryptocurrencies zoals Bitcoin, Ethereum, Litecoin etcetera. Veel van de kleinere cryptocurrencies zijn enkel te verkrijgen via een exchange. Hieronder staat in enkele simpele stappen beschreven hoe je aan een cryptocurrency komt die op een exchange verkrijgbaar is. Als voorbeeld nemen we de Maker token.

Stap 1. Zoek informatie over de Maker token op Coinmarketcap
Ga naar coinmarketcap en zoek de Maker token op. Op de pagina van de Maker token zie je wat een token kost, welke rank de token heeft, wat de market cap is en wat de circulating en totale supply is. Zo zien we bijvoorbeeld dat de Maker token de laatste 24 uur iets meer dan 8% in prijs is gestegen.

maker coinmarketcap

Als je naar beneden scrollt en het tabblad markets aanklikt dan kun je zien op welke exchanges je de Maker token kunt verkrijgen en tegen welke cryptocurrencies je kunt verhandelen. Zo zien we bijvoorbeeld dat je op HitBTC je Ethereum en Bitcoin kunt verruilen voor Maker tokens. Zo weten we dus dat we Bitcoin of Ethereum nodig hebben om aan maker te kunnen komen.

maker exchange

Stap 2. Koop Bitcoin of Ethereum van een directe supplier
Ga naar Coinbase en maak hier een nieuw account aan. Log in op Coinbase en vul de verdere nodige verificatiegegevens in die nodig zijn om cryptocurrency op Coinbase te kunnen kopen. Nu kun je Bitcoin of Ethereum kopen. Houd hierbij rekening met het feit dat de transactiekosten bij Bitcoin doorgaans hoger zijn dan die van Ethereum. Je bent dus goedkoper uit als je Ethereum koopt.

Stap 3. Maak een account aan bij HitBTC en stuur de Ethereum naar je HitBTC wallet

Je kunt gratis op HitBTC een account aanmaken en gelijk beginnen met handelen. Ga naar je account panel, navigeer naar je Ethereum wallet en klik op het “deposit” tekentje. Als het goed is komt er een Ethereum wallet adres naar boven. Stuur je Ethereum vanuit je Coinbase wallet naar je HitBTC wallet.

hitbtc ethereum wallet

Stap 4. Verruil je Ethereum tokens voor Maker tokens op de HitBTC exchange

Ga naar de HitBTC exchange sectie en selecteer de Ethereum lijst. Zoek de Maker token op en klik erop om naar het Ethereum – Maker exchange gedeelte te gaan. Selecteer het aantal Maker wat je wilt hebben en een prijs in Ethereum die je ervoor over hebt. Na het voltooien van je order ben je eigenaar van de Maker tokens en vind je deze terug in je HitBTC Maker wallet.

Extra informatie over cryptocurrency exchanges

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is een cryptocurrency exchange een plaats waar mensen cryptocoins en tokens met elkaar ruilen. Oftewel, je koopt geen coins of tokens van een organizatie. De prijs van deze coins en tokens wordt bepaald door de balans tussen vraag en aanbod. Oftewel, wanneer je coins/tokens wilt kopen of verkopen is het handig om hier rekening mee te houden. Wil jij je tokens verruilen maar vraag je een veel te hoge prijs? Dan is de kans groot dat je ze niet kwijt raakt.

De gemiddelde cryptocurrency exchange heeft meerdere koop/verkoop mechanismes. Bij het verruilen van cryptovaluta op een exchange zijn er twee hoofdzaken die jij in de hand hebt. Dit zijn:

 1. Wil je wachten tot iemand je gehele order in één keer kan vervullen of is het prima als je order in delen wordt vervuld en misschien niet volledig?
 2. Wanneer wil je dat je order wordt geannuleerd als deze deels of in zijn totaliteit niet vervuld is?
  1. Meteen
  2. Na 24 uur
  3. Op een specifieke datum en tijd

Deze mechanismes zijn erg behulpzaam bij het verhandelen van cryptocurrency. Stel het is bijna bedtijd en je wilt Maker tokens kopen. Echter, je verwacht dat de prijs van Maker de aankomende nacht nog wel zal dalen. Dan kun je bijvoorbeeld een koop order instellen die in zijn geheel of gedeeltelijk Maker tokens koopt wanneer het prijsevenwicht lager ligt dan nu. Daarbij kun je bijvoorbeeld een 24 uur annuleringsprotocol op je order zetten. Als ergens binnen die 24 uur het evenwicht daalt tot jouw gekozen prijs en er iemand is die met jou wil ruilen dan heb je de kans dat je order wordt vervuld. Dit zijn allen mechanismen waarmee je kunt spelen op een cryptocurrency exchange.

Tips voor het kopen van cryptocurrency

Zoals je hebt kunnen lezen komt er wel wat kijken bij het kopen van cryptocurrency. Echter, als je eenmaal wat ervaring hebt dan komt de rest vanzelf en wordt het kopen van allerlei verschillende coins en tokens erg eenvoudig. Hieronder staan nog een aantal tips die waardevol kunnen zijn bij het kopen van cryptocurrency.

 1. Doe voordat je direct gaat kopen altijd eerst onderzoek naar de website waarop je wilt gaan kopen. Zoek reviews op om erachter te komen of ze vertrouwbaar zijn en vergelijk de prijzen.
 2. Bij het kopen en verkopen van sommige cryptomunten moet je transactiekosten betalen. Bij sommige coins zoals Ethereum zijn deze transactiekosten significant lager dan bij Bitcoin bijvoorbeeld.
 3. Wees voorzichtig met web wallets. Het is niet verstandig om grote bedragen aan cryptomunten in een web wallet te laten staan. Helaas zijn ook de web wallets van de grootste exchanges niet mega veilig. Het is in het verleden maar al te vaak voorgekomen dat web wallets gehackt werden.
 4. Een hardware wallet kost dan wel wat maar is zeker de moeite waard voor het veilig bewaren van grote hoeveelheden aan cryptocurrency.
 5. Elke cryptocurrency exchange heeft zijn eigen portfolio aan verschillende coins en tokens. Op de website van coinmarketcap kun je per exchange vinden welke coins en tokens ze er kunt verhandelen.