Crypto mining

Cryptocurrency mining wordt tegenwoordig op grote schaal gedaan. Op deze pagina leg ik je uit wat het is, hoe je het doet en waar men op moet letten.

Het primaire doel van cryptocurrency mining is het verzorgen van boekhoudingsdiensten voor het netwerk van een coin. In de post over Bitcoin heb ik al eens uitgelegd dat cryptocurrency gedecentraliseerd is. Dit wil zeggen dat transacties op het netwerk worden gevalideerd en versleuteld door een netwerk van computers. Om dit te doen moeten deze computers een wiskundige puzzel oplossen zodat een transactie kan worden toegevoegd aan de blockchain.  Als crypto miner stel je je computer ter beschikking voor deze processen. Je gebruikt je cpu of gpu om deze transacties op het netwerk te valideren. Als beloning hiervoor krijg je cryptocoins uitgekeerd.

Het gebruik van mining pools

Naarmate het netwerk groeit wordt het oplossen van deze wiskundige puzzels steeds ingewikkelder. Het wordt zelfs zo ingewikkeld dat een op zichzelf staande miner niet meer in staat is om zelf op tijd deze hele puzzel op te lossen. Je loopt dan het risico dat een ander het eerder doet en jouw rewards verloren gaan. Om dit tegen te gaan bundelen veel miners hun krachten om samen deze puzzels op te lossen. Dit doen ze door een mining pool te creëren. Een mining pool is simpelweg een collectief aan crypto miners die hun rekenkracht beschikbaar stellen om samen deze puzzel op te lossen. De rewards die hieruit voortvloeien worden vervolgens verdeeld onder deze miners in de pool.

Toen Bitcoin net bestond was het nog zo dat miners geen mining pools nodig hadden. Nu is de kans dat je computer helemaal zelf zo een puzzel kan oplossen ongeveer net zo groot als het winnen van de loterij. Oftewel, mining pools zijn onmisbaar geworden in cryptocurrency mining.

CPU mining vs GPU mining

Cryptocurrency mining is door de jaren heen steeds geavanceerder geworden. Men begon met het minen door het gebruik van de cpu (de processor). Later kwam men erachter dat de GPU (de videokaart) meer rekenkracht kan bieden en derhalve sneller kan minen dan de cpu. Dit veroorzaakte een run op videokaarten die, tot boosheid van gamers, gigantisch in prijs zijn gestegen het laatste jaar.

Waar het bij cryptocurrency mining om draait is 3 factoren:

  • Je investering
  • Je mining speed (je hashrate)
  • Je stroomkosten

Om effectief te willen minen moet je je kosten afwegen tegen je opbrengsten. Oftewel, je moet zo veel mogelijk mining speed uit zo laag mogelijke elektriciteitsosten halen. Hoe hoger je mining speed, hoe meer rewards en hoe meer omzet. Dit streven leidde vervolgens weer tot de introductie van GPU mining rigs en ASIC miners. GPU rigs en ASIC miners zijn puur gebouwd om cryptocurrency te minen en leveren meer rendement voor elke kilowattuur elektriciteit die ze verbruiken.

Cloud mining diensten

Wie het niet ziet zitten om mining hardware te kopen en aan de slag te gaan met het technische aspect van cryptocurrency mining kan cloud mining overwegen. Bij cloud mining stelt een bedrijf (een deel van) haar mining hardware beschikbaar voor anderen. Deze kunnen tegen betaling gebruik maken van de mining diensten. Vaak betaal je hier een vaste prijs per mega- of kilohash (mining snelheid) of een vast bedrag om een bepaalde tijd gebruik te mogen maken van een miner.

Cloud mining biedt vanzelfsprekend een aantal voordelen ten opzichte van zelf minen. Je hoeft niet in de weer met de technische achtergrond van cryptocurrency mining en je verbruikt zelf geen elektriciteitskosten. Daarbij komt dat men, voor grootschalige mining, gebruik moet maken van een goed gekoelde en afgesloten ruimte.

Daarentegen biedt cloud mining ook nadelen. Er is een risico op fraude en de niet alle aanbieders zijn even  transparant. Daarnaast is het minder winstgevend en heb je minder flexibiliteit omdat je zelf niet de touwtjes in handen hebt.

Oftewel, als je cloud mining overweegt, denk dan goed na over de voor- en nadelen en selecteer je aanbieder voorzichtig.

Zelf beginnen met cryptocurrency mining

Kortom, cryptocurrency mining wordt tegenwoordig op grote schaal gedaan. Het mining varieert van huis-tuin- en keukengebruikers die hun simpele PC gebruiken om te minen tot gigantische mining farms zoals op de foto hieronder.

Crypto mining farm

Om zelf te beginnen met cryptocurrency mining heb je het volgende nodig:

  1. Mining hardware. Dit kan variëren van een simpele PC met een redelijke videokaart tot een ASIC miner of een GPU rig.
  2. Mining software.
  3. Toegang tot een mining pool.
  4. Een betrouwbare en stabiele internetverbinding.
  5. Een cryptocurrency wallet.
  6. Eventueel – een goed gekoelde afgesloten ruimte.

De mining software, de wallet en de mining pool hangt volledig af van de cryptocoin die je wilt minen. Elke cryptocoin heeft zijn eigen wallet en eigen mining pools. De gebruikte software om te minen kan ook nog wel eens verschillen per cryptocoin. Daarnaast bepaalt de schaal van je mining operatie of je dit gewoon thuis kunt doen of niet.

Een simpele PC en kleine rigs kun je in de meeste gevallen gewoon thuis gewoon gebruiken. Wil je het groter aanpakken, dan zul je toch echt moeten nadenken over de infrastructuur en een externe ruimte gaan overwegen.

Naast deze algemene uitleg over cryptocurrency mining valt er nog veel meer te vertellen. Is je interesse in cryptocurrency mining gewekt? Lees hieronder meer over cryptocurrency mining.