Cryptocurrency wallet

Om cryptocurrency te kunnen bewaren heb je een cryptocurrency wallet nodig. De meeste cryptocurrency in de markt hebben hun eigen wallet. Veel mensen denken onterecht dat de cryptocurrency daadwerkelijk bewaard worden in deze wallet. Echter, dit is incorrect. Zoals ik heb uitgelegd in de post over blockchain bevindt elke cryptocoin zich ten alle tijden op de blockchain. Een wallet bevat enkel een sleutel die je toegang geeft tot jouw cryptocoins op de blockchain.  Op deze pagina leg ik je alles uit over een cryptocurrency wallet, public keys en private keys. Daarnaast ga ik wat dieper in op de verschillende soorten wallets.

Public keys en private keys

Het versturen en ontvangen van cryptocurrency wordt geregeld door middel van sleutels. De blockchain kent 2 type sleutels; een private key en een public key. De public key is een afgeleide van de private key die wordt gegenereerd middels een complex algoritme. De public key kan vervolgens worden getransformeerd tot een wallet adres. Het wallet adres is zoals je bankrekeningnummer. Je kunt het uitgeven en mensen kunnen er cryptocurrency naar sturen. Je private key wordt vervolgens gebruikt om toegang te krijgen tot je cryptocurrency op de blockchain. Je hebt deze tevens ook nodig om cryptocurrency te kunnen versturen naar iemand anders. Om het simpel te houden kun je je public key zien als je bankrekeningnummer en je private key als de pincode.

De private key is in de meeste gevallen een 256bit key die bestaat uit 65 willekeurige letters en cijfers. Een voorbeeld van een private key is:

E9873D79C6D87DC0FB6A5778633389F4453213303DA61F20BD67FC233AA33262

Een wallet adres is korter dan een private key en is tussen de 26 en 35 willekeurige letters en cijfers lang. Een voorbeeld van een wallet adres is:

1Q3vDi5UfshLmVPh9jvH5HrDbDk4jT26XZ

Het is erg belangrijk om je private key veilig te bewaren en deze nooit te delen met anderen. Zoals eerder aangegeven, je private key is de toegang tot je cryptocoins. Als iemand anders je private key in handen krijgt dan kan hij/zij je cryptocoins stelen. Daarbij, als je je private key verliest en daarbij ook de toegang tot je wallet verliest dan zijn je cryptocoins voor altijd verloren.

Verschillende cryptocurrency wallets

Een cryptocurrency wallet valt over het algemeen gezien in 1 van de 3 types die er op de markt zijn. Het kan een web wallet, een software wallet of een hardware wallet zijn. Hieronder leg ik je kort uit wat de verschillen zijn tussen de wallets.

Web wallet

Een web wallet is een cryptocurrency wallet die wordt gehost op het internet. Er zijn verschillende web wallets. Sommige web wallets zijn speciaal gemaakt voor 1 cryptocurrency en andere zijn er voor tientallen verschillende cryptocoins zoals de wallet van Coinpayments. Bij een web wallet wordt je private key online opgeslagen. Je kunt middels een account toegang krijgen tot je wallet en derhalve tot je private key.

Het grootste voordeel van een web wallet is de toegankelijkheid. Je hoeft enkel in te loggen en je hebt meteen toegang tot je cryptocoins. Daarbij is het zo dat veel exchanges gebruik maken van een web wallet om vanuit te handelen. Op een exchange zoals HitBTC kun je enkel handelen vanuit de hosted web wallets van HitBTC.

Het grote nadeel van web wallets is veiligheid. Zoals eerder aangegeven staat je private key ergens in de cloud opgeslagen. Een cloud vol private keys is natuurlijk erg gewild onder hackers. Het is in het verleden al vaker voorgekomen dat hackers succesvol exchanges en web wallets gehackt hebben.

Software wallet

Een software wallet is een wallet die men kan downloaden en installeren op een PC, tablet, of telefoon. De meeste van de officiële cryptocurrency wallets zijn software wallets. Een software wallet is vaak een vereiste voor het kunnen minen van cryptocurrency. Software wallets zijn net als web wallets redelijk toegankelijk. Echter, om toegang te krijgen tot een software wallet heb je wel toegang nodig tot de pc, tablet of telefoon waar de wallet op staat. De veiligheid van een software wallet is voor het grootste deel afhankelijk van hoe veilig het device is waar de wallet op staat.

Hardware wallet

Een hardware wallet is de meest veilige soort cryptocurrency wallet. Een hardware wallet is een soort mini computer die een private key offline kan genereren en opslaan. In tegenstelling tot web en software wallets is een hardware wallet niet gratis. Een voorbeeld van een bekende hardware wallet is de Ledger Nano S.

Hardware wallets zijn overduidelijk de meest veilige cryptocurrency wallets. Een wallet die nooit verbonden is geweest met het internet is natuurlijk niet te hacken. Zelfs al zou iemand je hardware wallet stelen dan is deze nog steeds beveiligd met een wachtwoord.

Echter, het grote nadeel van hardware wallets is toegankelijkheid. Je moet de wallet fysiek bij je hebben om toegang te hebben tot je cryptocurrency.

Welke cryptocurrency wallet gebruiken?

Regelmatig ontvang ik van lezers de vraag welke cryptocurrency wallet ze het beste kunnen gebruiken. Het antwoord hierop is natuurlijk niet zwart-wit. Wat ik vind is dat het soort wallet afhankelijk is van je activiteit als investeerder, de omvang van je vermogen en je toekomstplannen.

Heb je duizenden euro’s aan Bitcoin en wil je die 3 jaar bewaren zonder er wat mee te doen? Dan is een hardware wallet wellicht de beste optie. Echter, heb je enkele tientallen euro’s en wil je regelmatig handelen? Dan zou een web of software wallet wellicht een betere uitkomst zijn.

Kortom, er zijn veel argumenten voor en tegen de verschillende soorten wallets. Je kunt natuurlijk ook je vermogen spreiden over meerdere wallets.