Dash (DASH)

Dash, ook wel bekend als “digital cash” is één van de grotere altcoins. Op deze pagina duiken we dieper in deze altcoin. Ik leg je onder andere uit wat je ermee kunt, waar je Dash kunt kopen en hoe je aan een Dash wallet komt.

Dash werd in 2014 gelanceerd en heeft net als veel van de oudere cryptocurrencies veel weg van Bitcoin. Je kunt ermee betalen of het bewaren en het maakt net als vele cryptocurrencies gebruik van blockchain technologie. Dash werd ontwikkeld met als doel een net iets betere versie van Bitcoin te worden.

Zo is het een stuk sneller in het verwerken van transacties en zijn de transactiekosten zeer laag. 

Een ander probleem wat Bitcoin heeft is dat er geen governance structuur is. Dit betekent dat grote beslissingen niet kunnen worden gemaakt zonder een hard fork. Dash is hier echter verschillend in. Het heeft een stemsysteem zodat belangrijke verandering eenvoudig en snel kunnen worden geïmplementeerd. Het Dash netwerk maakt gebruik van het X11 hashing algoritme. Het X11 algoritme is een bekend algoritme wat tevens is ontworpen door de Dash ontwikkelaar Evan Duffield. Het X11 algoritme is ontworpen om een proof-of-work consensus mechanisme op te draaien maar toch een grote mate van decentralisatie te behouden. Zoals je kunt lezen op de pagina over Ethereum leidt een PoW consensus mechanisme vaak tot een mindere mate van decentralisatie door de komst van grootschalige ASIC mining operaties. Het X11 algoritme maakt het echter lastig om ASIC miners ervoor te ontwikkelen. Daarbij vereist het algoritme ook een stuk minder elektriciteit dan het Scrypt algoritme waar Litecoin op draait.

Tevens is Dash ook verschillend in de manier waarop de mining rewards verdeeld worden. Van elke nieuwe Dash die door miners gecreëerd wordt krijgen deze miners 45%. De andere 45% gaat naar de masternodes voor hun verdiensten op het netwerk. De 10% die overblijft gaat naar de Dash schatkist. Deze 10% wordt gebruikt om het team van ontwikkelaars te voorzien van een betaling voor hun diensten. 

Dash kopen

Er zijn verschillende manieren om Dash coins te kopen. De makkelijkste manier is om ze direct te kopen. Zo kun je Dash kopen met iDeal of een andere betalingsprovider op Litebit. Een andere manier om Dash coins te kopen is door Bitcoin of Ethereum te kopen. Deze kun je vervolgens op een cryptocurrency exchange verhandelen voor Dash coins. Hieronder leg ik in enkele stappen uit hoe je dit kunt doen:

  1. Ga naar Coinbase en maak een account aan. Coinbase is de meest populaire verkoper van Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash en Litecoin met meer dan 20 miljoen klanten.
  2. Koop Bitcoin of Ethereum en bewaar deze in je Coinbase wallet. Ethereum is hier de handigste keuze omdat je minder transactiekosten moet betalen dan bij Bitcin.
  3. Ga naar Binance of HitBTC en maak een trading account aan. Binance en HitBTC zijn cryptocurrency exchanges die onder andere Dash in het portfolio hebben.
  4. Maak op Binance of HitBTC een hosted Ethereum wallet aan en haal het adres op.
  5. Stuur de Ethereum tokens naar je hosted Ethereum wallet.
  6. Verhandel de Ethereum tokens op de exchange voor Dash coins.

Als je dit hebt gedaan dan kun je natuurlijk je coins laten staan in de Dash wallet van je exchange. Echter, zoals je kunt lezen op de pagina over crypto wallets zijn exchange wallets niet de meest veilige wallet. Je kunt de coins ook bewaren in een andere wallet. Hieronder staan enkele voorbeelden van een Dash wallet.

Dash wallet

Er zijn verschillende varianten van een Dash wallet verkrijgbaar. Wil je exact weten wat voor type wallets er zijn en wat de verschillen zijn? Dit leg ik uit op de pagina over wallets.

Dash Electrum wallet (software wallet)

Electrum is een bekende ontwikkelaar van cryptocurrency wallets en heeft onder andere een Bitcoin en Ethereum wallet. Electrum wallets staan bekend als veilig, gebruiksvriendelijke en betrouwbaar. De Electrum Dash wallet kun je gratis downloaden op de GitHub pagina.

Ga naar Electrum

 

Ledger Dash wallet (hardware wallet)

Ledger is een bekende leverancier van hardware wallets. In tegenstelling tot web en software wallets is een hardware wallet niet gratis. Maar, een hardware wallet is wel de veiligste soort cryptocurrency wallet op de markt. Een Ledger wallet kun je kopen in de Ledger webshop.

Ga naar Ledger

 

Edge wallet (mobile wallet)

De Edge wallet is een lichte en gebruiksvriendelijke multiwallet voor Dash, Bitcoin en meer cryptocurrencies. De Edge wallet is te downloaden voor zowel Android als iOS.

Ga naar Edge

Disclaimer
Investeren in cryptocurrency staat bekend als zeer riskant. De markt is zeer volatiel wat betekent dat de schommelingen snel en flink zijn. Daarbij is de cryptocurrency markt gedecentraliseerd. Dit wil zeggen dat er, in tegenstelling tot de aandelenmarkt geen regulerende instantie is die investeerders beschermt. Bij het investeren van cryptocurrency adviseer ik je om voorzichtig te zijn en geen geld de investeren wat je niet kunt missen.