EOS (EOS)

EOS is net als Ethereum een gedecentraliseerd op blockchain gebaseerd platform waarop men applicaties kan ontwikkelen. Op deze pagina duiken we dieper in EOS. Ik leg het één en ander uit over de techniek, de geplande ontwikkelingen, waar je EOS kunt kopen en hoe je aan een EOS wallet komt.

EOS is ontwikkeld door Dan Larrimerdie ook wel bekend staat als de maker van het platform Steem en BitShares. De cryptocurrency en het platform werd in 2017 ontwikkeld en haalde tijdens de ICO maar liefst 4 miljard dollar op.

Met deze opbrengst was de ICO van EOS veruit de grootste ICO ooit. De opbrengst was zelfs groter dan veel IPO’s op de aandelenmarkt. Het idee achter EOS was om al het goede van verschillende cryptocurrencies samen te brengen in 1 simpel te gebruiken platform. Hierbij kun je denken aan de veiligheid van Bitcoin en de ruime set aan functionaliteiten van Ethereum. Het resultaat is een gigantisch schaalbaar gedecentraliseerd applicatieplatform wat de concurrentie met Ethereum is aangegaan. 

Hoe EOS werkt

Zoals eerder genoemd kan men gedecentraliseerde applicaties bouwen op het EOS netwerk. Doordat het EOS netwerk ook voorziet in storage en executie kunnen deze apps volledig in de cloud draaien. Het netwerk heeft een web based applicatie waarin developers kunnen werken aan hun apps.

Het is vrij lastig om EOS volledig afgebakend te kunnen definiëren. Dit is omdat EOS nog vrij nieuw is en er nog geen definitieve versie van het netwerk is. Het is in ieder geval duidelijk dat men er applicaties kan bouwen die op blockchain gebaseerd zijn. Dit kan volgens de ontwikkelaars van EOS zonder performanceproblemen. Door zowel parallelle executie en asynchrone communicatiemethodes kan het EOS netwerk duizenden d-apps tegelijk draaien.

Het netwerk heeft in tegenstelling tot de meeste cryptocurrencies geen mining proces. Blocks op het netwerk worden gemaakt door block producers. Deze producers produceren de benodigde hoeveelheid blocks en worden uitbetaald in de creatie van nieuwe EOS tokens voor elke block die zij gemaakt hebben. Block producers kunnen voor hun verdiensten een gewenste prijs opgeven. De uiteindelijke hoeveelheid tokens die wordt uitbetaald is de mediaan van alle door de block producers gevraagde prijzen. Daarachter zitten natuurlijk ook wat veiligheidsmechanismen die ervoor zorgen dat de block producers niet collectief misbruik maken van het systeem. Zo is de jaarlijkse hoeveelheid aan nieuw gecreëerde EOS tokens nooit meer dan 5% van het totaal. Ook hebben EOS gebruikers stemrechten op zulk soort zaken. Zij kunnen block producers die meer dan de 5% eisen met hun stemrecht blokkeren.

EOS kopen

Gezien EOS vrij nieuw op de markt is is het wat lastiger te kopen dan bijvoorbeeld Bitcoin of Ethereum. De cryptogiganten Coinbase en Changelly verkopen bijvoorbeeld nog geen EOS en ook Litebit heeft hem nog niet in het portfolio.

De beste manier om dus EOS te kopen is door Bitcoin of USD Tether te kopen op bijvoorbeeld Coinbase of Changelly.

Deze kun je vervolgens naar de hosted wallet van een cryptocurrency exchange sturen. Op de cryptocurrency exchange kun je deze BTC, ETH of USDT vervolgens omwisselen voor EOS tokens. Voorbeelden van exchanges die EOS in het portfolio hebben zijn Binance en HitBTC. Let wel op dat je op Binance enkel EOS kunt verhandelen tegen BTC en USDT en op HitBTC alleen tegen USDT.

Bij het aanschaffen van EOS heb je een cryptocurrency wallet nodig om deze in te bewaren. De bovengenoemde exchanges hebben ongetwijfeld een hosted web wallet. Echter, je hebt natuurlijk ook de keuze om de EOS tokens naar een andere wallet te versturen. Hieronder staan enkele voorbeelden van cryptocurrency wallets waar je EOS in kunt bewaren.

EOS Wallet

Omdat de blockchain van EOS zelf nog niet klaar is zijn de EOS tokens gebaseerd op de Ethereum blockchain. Dit wil zeggen dat de EOS token een zogeheten ERC20 token is. Deze kun je dus bewaren in elke Ethereum wallet. Hieronder staan enkele voorbeelden van Ethereum wallets.

De officiele Ethereum wallet (software wallet)

De officiele Ethereum wallet kan worden gedownload van hun website. In de wallet kun je Ether coins bewaren maar ook andere tokens die gebouwd zijn op Ethereum. Je kunt er ook smart contracts schrijven en gebruiken.

Ga naar Ethereum wallets

 

Ledger wallet (hardware wallet)

Ledger is een bekende leverancier van hardware wallets. In tegenstelling tot web en software wallets is een hardware wallet niet gratis. Maar, een hardware wallet is wel de veiligste soort cryptocurrency wallet op de markt. Een Ledger wallet kun je kopen in de Ledger webshop.

Ga naar Ledger

Disclaimer
Investeren in cryptocurrency staat bekend als zeer riskant. De markt is zeer volatiel wat betekent dat de schommelingen snel en flink zijn. Daarbij is de cryptocurrency markt gedecentraliseerd. Dit wil zeggen dat er, in tegenstelling tot de aandelenmarkt geen regulerende instantie is die investeerders beschermt. Bij het investeren van cryptocurrency adviseer ik je om voorzichtig te zijn en geen geld de investeren wat je niet kunt missen.