Ethereum (ETH)

Ethereum is één van ‘s werelds grootste cryptocurrencies. Het is de cryptocurrency die dient als basis voor de meeste nieuwe altcoins. Op deze pagina duiken we dieper in Ethereum. Ik leg wat uit over het onstaan, de techniek, waar je Ethereum kunt kopen en hoe je aan een Ethereum wallet komt.

Ethereum is ontwikkeld door Vitalik Buterin en in 2015 op de markt gebracht. In tegenstelling tot meest cryptocurrencies is hetveel meer dan een simpele coin. Het is een gigantisch open-source op blockchain gebaseerd applicatienetwerk.

Het netwerk bevat een blockchain die zowel de Ether transacties als transacties van andere op Ethereum gebaseerde tokens verwerkt. Vitalik is van mening dat cryptocurrencies hedendaags worden gebouwd voor 1 simpele applicatie. Hij vindt dit zonde en wil blockchain technologie toegankelijker maken voor een breder publiek. Vroeger was het programmeren van een blockchain best lastig. Met de komst van het Ethereum netwerk is dit een heel stuk eenvoudiger geworden. Sterker nog, dit is zó eenvoudig geworden dat meer dan de helft van de nieuwe cryptocurrencies tegenwoordig wordt gebouwd op dit netwerk. 

De virtual machine van Ethereum is een complete software die op het netwerk draait. Op deze VM kan iedereen in welke softwaretaal dan ook een applicatie draaien. In plaats van het bouwen van een complete nieuwe blockchain kun je deze simpelweg bouwen op het netwerk van Ethereum. Met daarbij de smart contracts functionaliteit zijn er nog veel meer functionaliteiten. Zo kun je je cryptocurrency richten op een bepaalde niche. Miners op het netwerk minen de coin Ether. Dit is de coin die men kan verhandelen op exchanges. Echter, je kunt deze coin ook gebruiken voor het betalen van transactiekosten en diensten op het netwerk.

Ethereum’s ontwikkelingen voor 2018

Volgens de ontwikkelaar Vitalik heeft het netwerk enkele uitdagingen die overkomen moeten worden. Deze uitdagingen zijn privacy, veiligheid in consensus, veiligheid in smart contracts en niet onbekend, schaalbaarheid. Gelukkig heeft Ethereum een groot netwerk aan programmeurs die aan deze uitdagingen werken.

Het probleem omtrent schaalbaarheid is een bekend probleem voor cryptocurrencies in het algemeen. Door de vele verificaties in de blockchain kan de verificatietijd in drukke tijden erg oplopen. Een van de mogelijke oplossingen zijn sharding en plasma technieken. Deze technieken verminderen de load op het netwerk. Dit wordt onder andere gedaan door smart contract transacties te laten plaatsvinden op een andere blockchain. Daarbij is het de verwachting dat de privacy van het netwerk toeneemt door de implementatie van ring signatures. Ring signatures is een bekende technologie van grote privacy coins zoals Monero. Ring signatures gooit als het ware de transactiegegevens door elkaar met andere data om zo de ware aard van de transactie te verbergen. 

Als laatste zijn er plannen om Ethereum langzamerhand te verschuiven van proof-of-work naar proof-of-stake. Een bekend probleem in cryptocurrency is dat het PoW systeem uiteindelijk te veel macht bij een te kleine groep personen legt. Naarmate het minen lastiger wordt gaan miners hun krachten bundelen in mining pools. Deze mining pools nemen uiteindelijk af in hoeveelheden en nemen toe in grootte. Uiteindelijk komt het voor dat de totale hashrate slechts in handen is van enkele pools. Als deze pools hun krachten zouden bundelen dan krijgen ze een meerderheidsbelang en kunnen ze het systeem overnemen. Een manier om dit tegen te gaan is de verschuiving naar proof-of-stake.

Ethereum kopen

Ethereum kopen is vrij toegankelijk. Gezien Ether erg populair is zijn er veel verkooppunten. Er zijn vrij veel websites waar je direct Ether kunt kopen met je credit card of met iDeal. Enkele voorbeelden hiervan zijn Coinbase en Changelly.

Wil je je Ether tokens gelijk verhandelen op een exchange? Dan kun je overwegen om de Ethereum te kopen op een exchange.

Tegenwoordig zijn er ook exchanges die stortingen in euro’s toestaan. Voorbeelden hiervan zijn HitBTC, Litebit en Binance. Om je Ether tokens te bewaren heb je een cryptocurrency wallet nodig. Hieronder staan een aantal voorbeelden van wallets.

Ethereum wallet

Er zijn verschillende leveranciers van een Ethereum wallet. Hieronder zie je enkele voorbeelden:

De officiële Ethereum wallet (software wallet)

De officiele Ethereum wallet kan worden gedownload van hun website. In de wallet kun je Ether coins bewaren maar ook andere tokens die gebouwd zijn op Ethereum. Je kunt er ook smart contracts schrijven en gebruiken.

Ga naar Ether wallets

 

Ledger Ethereum wallet (hardware wallet)

Ledger is een bekende leverancier van hardware wallets. In tegenstelling tot web en software wallets is een hardware wallet niet gratis. Maar, een hardware wallet is wel de veiligste soort cryptocurrency wallet op de markt. Een Ledger wallet kun je kopen in de Ledger webshop.

Ga naar Ledger

 

CoinPayments Ethereum wallet (web wallet)

Coinpayments is een online marktplaats met een multiwallet. De wallet ondersteunt meer dan 295 cryptocurrencies. Er zijn verschillende veiligheidsfeatures zoals 2FA en Trezor login. Een account aanmaken op CoinPayments is gratis.

Ga naar CoinPayments

Disclaimer
Investeren in cryptocurrency staat bekend als zeer riskant. De markt is zeer volatiel wat betekent dat de schommelingen snel en flink zijn. Daarbij is de cryptocurrency markt gedecentraliseerd. Dit wil zeggen dat er, in tegenstelling tot de aandelenmarkt geen regulerende instantie is die investeerders beschermt. Bij het investeren van cryptocurrency adviseer ik je om voorzichtig te zijn en geen geld de investeren wat je niet kunt missen.