Ethereum Classic (ETC)

Ethereum Classic is ontstaan uit een hard fork van Ethereum. Op deze pagina duiken we dieper in deze altcoin. Ik leg je uit hoe en waarom deze altcoin is ontstaan, waar je Ethereum Classic kunt kopen en hoe je aan een Ethereum Classic wallet komt.

Forks zijn niet onbekend in de wereld van de cryptocurrency. Er zijn twee soorten forks, namelijk een soft fork en een hard fork. Forks kun je min of meer zien als updates waarbij een hard fork wat rigoureuzer is dan een soft fork. Bij een hard fork wordt de blockchain als het ware in tweeën gesplitst.

Er is dan een nieuwere versie en een oudere versie. Dit betekent dat nodes vaak genoodzaakt zijn om te upgraden naar de nieuwe versie en zo sterft de oude versie langzaam uit. Echter, het komt ook wel eens voor dat de ontwikkelaars van een cryptocurrency het niet eens zijn over een aankomende update. In dit geval wordt er soms gekozen voor een hard fork waarna beide delen na de splitsing verder gaan als een op zichzelf staande cryptocurrency. Een bekend voorbeeld hiervan is Bitcoin Cash dat is ontstaan uit een hard-fork van Bitcoin. Beide cryptocurrencies hebben tot aan de fork een gezamenlijke historie maar gaan na de fork verder als aparte cryptocurrency met een eigen visie. 

Zo rond block 1.920.000 verdeelde de Ethereum community zich in twee kampen. De twee kampen probeerden een vrij heftige discussie uit te vechten rondom de toekomst van Ethereum en met name de DAO.

De DAO

De DAO is een op Ethereum gebouwde “Decentrale Autonome Organisatie”. De DAO was een zelfregulerend en volledig decentraal investeringsfonds op het Ethereum netwerk. De DAO zweefde door het netwerk. Het was nergens gevestigd, het was geen officiële entiteit en niemand was er eigenaar van. De Ethereum community kon de DAO voeden door erin te investeren middels crowdfunding. Tijdens deze crowdfundingsactie is door het publiek meer dan 100 miljoen dollar geïnvesteerd in de DAO.

Iedereen was vervolgens vrij om projecten voor te leggen waarin de DAO zou kunnen investeren. Nadat curators de voorstellen hadden gecontroleerd opdat er niks illegaals bij zat werden deze voorgelegd aan de DAO. De investeerders in de DAO kregen een stemrecht als tegenprestatie voor hun investering. Met dit stemrecht konden zij stemmen op de projecten die werden voorgelegd. Als een project genoeg stemmen kreeg dan zou automatisch een deel van de financiën uit het DAO vrijkomen voor de financiering van het project.

Echter, men kwam erachter dat de DAO op het gebied van veiligheid wat tekortkomingen had. In mei 2016 richtte een Ethereum developer op GitHub de DAO community op enkele flaws. De flaws werden opgenomen als verbetervoorstel en voorgesteld aan de DAO community om over te stemmen. Voordat dit helemaal rond was werd de DAO aangevallen en werden er ruim 11.5 miljoen Ether tokens gestolen. Echter, volgens de regels achter de smart-contracts moesten de gestolen Ether tokens 28 dagen verblijven op een holding account en waren ze nog niet echt weg. 

Op dit moment barstte de discussie in de Ethereum community los. Sommigen noemde de DAO aanval een onethische maar volledige valide zet. Dit gedeelte van de community was van mening dat de DAO code gelijk stond aan de wet en niet gewijzigd mocht worden. De DAO was immers volledig onafhankelijk en door in te grijpen zou je invloed uitoefenen op de DAO. Anderen vonden de aanval volstrekt verkeerd en stelden een hard fork voor. Omdat de gestolen Ether nog 28 dagen in een holding account zaten waren deze nog te redden door een hard fork. Dit idee verdeelde de Ethereum community en zo kwam er uiteindelijk een hard fork waarin de blockchain zich splitste. Na de splitsing waren er de voorstanders van de hard fork die gebruik gingen maken van de nieuwe Ethereum en de tegenstanders die gebruik bleven maken van de oudere blockchain die nu gebukt gaat onder de naam Ethereum Classic. Na de fork werd de DAO al vrij snel van vele exchanges verwijderd.

Ethereum Classic kopen

Het Ethereum Classic netwerk maakt gebruik van een token genaamd ETC. Er zijn verschillende manieren om ETC tokens te kopen. De makkelijkste manier is om ze direct te kopen met je credit card of met iDeal. Zo kun je ander andere Ethereum Classic kopen met je credit card op Changelly of met iDeal op Litebit.

Je kunt ook op een indirecte manier Ethereum Classic kopen via een cryptocurrency exchange.

Dit doe je door Bitcoin of Ethereum te kopen en deze op een cryptocurrency exchange te verhandelen voor ETC tokens. Hieronder leg ik in een paar simpele stappen uit hoe je dit doet.

  1. Ga naar Coinbase en maak een account aan. Coinbase is de meest populaire verkoper van Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash en Litecoin met meer dan 20 miljoen klanten.
  2. Koop Bitcoin of Ethereum en bewaar deze in je Coinbase wallet. Ethereum is hier de handigste keuze omdat je de minste transactiekosten betaalt.
  3. Ga naar Binance of HitBTC en maak een trading account aan. Binance en HitBTC zijn cryptocurrency exchanges die onder andere Ethereum Classic in het portfolio hebben.
  4. Maak op Binance of HitBTC een hosted Ethereum wallet aan en haal het adres op.
  5. Stuur de Ethereum tokens vanuit je Coinbase wallet naar je Ethereum wallet van Binance of HitBTC.
  6. Verhandel de Ethereum tokens op de exchange voor Ethereum Classic tokens.

Als je dit hebt gedaan dan kun je natuurlijk je coins laten staan in de Ethereum Classic wallet van je exchange. Echter, zoals je kunt lezen op de pagina over crypto wallets zijn exchange wallets niet de meest veilige wallet. Je kunt de coins ook bewaren in een andere wallet. Hieronder leg ik uit hoe je aan een Ethereum Classic wallet kunt komen.

Ethereum Classic wallet

Zoals je eerder op deze pagina hebt kunnen lezen is Ethereum Classic ontstaan uit een hard-fork van Ethereum. Dit wil zeggen dat de basis van Ethereum Classic exact hetzelfde is als die van Ethereum. Zodoende kun je ETC tokens bewaren in elke wallet die ook voor Ethereum geschikt is. Hieronder zie je enkele voorbeelden van wallets:

De Jaxx Ethereum Classic wallet (software wallet)

De Jaxx Ethereum Classic wallet kan worden gedownload van hun website. In de wallet kun je Ether coins bewaren maar ook andere tokens die gebouwd zijn op Ethereum.

Ga naar Jaxx wallet

 

Ledger Ethereum Classic wallet (hardware wallet)

Ledger is een bekende leverancier van hardware wallets. In tegenstelling tot web en software wallets is een hardware wallet niet gratis. Maar, een hardware wallet is wel de veiligste soort cryptocurrency wallet op de markt. Een Ledger wallet kun je kopen in de Ledger webshop.

Ga naar Ledger

 

CoinPayments Ethereum Classic wallet (web wallet)

Coinpayments is een online marktplaats met een multiwallet. De wallet ondersteunt meer dan 295 cryptocurrencies. Er zijn verschillende veiligheidsfeatures zoals 2FA en Trezor login. Een account aanmaken op CoinPayments is gratis.

Ga naar CoinPayments

Disclaimer
Investeren in cryptocurrency staat bekend als zeer riskant. De markt is zeer volatiel wat betekent dat de schommelingen snel en flink zijn. Daarbij is de cryptocurrency markt gedecentraliseerd. Dit wil zeggen dat er, in tegenstelling tot de aandelenmarkt geen regulerende instantie is die investeerders beschermt. Bij het investeren van cryptocurrency adviseer ik je om voorzichtig te zijn en geen geld de investeren wat je niet kunt missen.