ICO’s Uitgelegd en ICO lijst

Een ICO is tegenwoordig een zeer populaire manier om een cryptocurrency op de markt te lanceren. ICO staat voor “Initial Coin Offering” en stamt af van de Amerikaanse beursterm IPO. Hetzelfde als met een IPO is een ICO een manier om geld op te halen.

Het ontwikkelen van een cryptocurrency kost veel tijd en geld. In de meeste gevallen krijgen de ontwikkelaars als beloning een deel van de coins die zij ontwikkeld hebben. Op deze manier is hun financiële beloning evenredig aan het succes van de coin. Alvorens je dit doet, wil je natuurlijk wel weten hoe levensvatbaar je idee daadwerkelijk is. Dit wordt vaak gedaan d.m.v. een ICO. Hieronder leg ik uit hoe een ICO ongeveer in zijn werk gaat.

  1. Eén of meerdere personen bedenkt een idee voor een cryptocurrency. Vaak gaat het om een nieuwe nichemarkt waar zij potentie zien voor blockchain technologie of een stukje onderscheidende technologie zoals anonieme transacties.
  2. Het idee wordt uitgewerkt in een zogeheten “white paper”. In deze white paper kan men lezen wat het idee achter de cryptocurrency is. Vaak staat erin hoe veel coins er op de markt gebracht worden, hoe lang de ontwikkeling zal duren en wat de geplande doorontwikkelingen zijn.
  3. De ontwikkelaars bepalen een prijs voor hun coins, een deadline en de minimaal benodigde investering om het project een succes te noemen. In deze fase kun je dus “investeren” in het project door tegen een bepaalde prijs een aantal coins te kopen die nog niet zijn ontwikkeld. Dit kopen gebeurt vaak in Ethereum of Bitcoin. Om extra interesse te wekken gaat dit vaak gepaard met een extra korting voor vroege instappers.
  4. Als de minimaal benodigde investering voor de deadline is gehaald dan gaan de ontwikkelaars beginnen met ontwikkelen. Indien dit niet zo is dan krijgen alle investeerders hun investering terug. (althans, dit zou zo moeten zijn maar komt helaas niet altijd voor!)
  5. Na de ontwikkeling van de coin krijgen de investeerders eerst hun deel. Daarna wordt de coin op één of meerdere exchanges gelanceerd en kan het handelen beginnen.

Het idee achter een ICO

Het idee achter een ICO is om een win-win situatie te creëren voor zowel ontwikkelaars als investeerders. Een ontwikkelaar gebruikt het als initiële investering voor een project en om te peilen hoe levensvatbaar hun idee is. Daarnaast zijn er de investeerders die hopen op een zo vroeg mogelijk moment in te stappen in een cryptocurrency die hopelijk naar de maan gaat.

Het verleden kent veel succesvolle ICO’s waar de rendementen niet mild zijn. Projecten zoals NXT, IOTA, NEO en Stratis bleken voor ICO investeerders een gouden keuze. Maar, helaas is niet elke ICO een gouden keuze en valt de werkelijkheid soms vies tegen. Met tientallen ICO’s en een toenemende pump&dump cultuur wordt de keuze tegenwoordig steeds lastiger. Daarbij komt het helaas ook nog vaak genoeg voor dat er helemaal niks ontwikkeld voor en de ontwikkelaars er gewoon vandoor gaan met de investeringen. Bij deze is het dus duidelijk dat ICO’s niet zonder risico’s zijn!