ICON (ICX)

ICON staat ook wel bekend als de verbinder onder blockchains. Op deze pagina duiken we dieper in deze populaire en relatief nieuwe altcoin. Ik leg je het één en ander uit over het ICON project, waar je ICON kunt kopen en hoe je aan een ICON wallet komt.

ICON is een zeer ambitieus blockchain project met een ingebouwde token die ICX heet. De missie van ICON is het “hyperverbinden” van de wereld. Dit willen zij doen door het grootste gedecentraliseerde netwerk ter wereld te worden.

Het ICON platform is een gigantisch platform wat verschillende blockchains met elkaar verbindt door middel van de inmiddels welbekende smart contracts functionaliteit. Binnen het platform kunnen gebruikers met elkaar in verbinding raken door de loopchain technologie. Het ultieme doel van ICON is om allerlei verschillende commerciële en non-profit partijen met elkaar in verbinding te krijgen. Hierbij kun je denken aan financiële partijen, verzekeraars, zorgverleners, onderwijsinstanties enzovoorts. 

De ontwikkeling van het ICON platform begon in 2016. Het platform en de ICX token werden eind 2018 gelanceerd en waren gelijk razen populair in de cryptocurrency wereld. Het bedrijf achter ICON is de Daylo Financial Group. Dit is een Koreaans fintech bedrijf wat onder andere eigenaar is van de populaire Koreaanse cryptocurrency exchange Coinone.

Hoe het ICON platform werkt

Binnen het platform staat de ICON Republic centraal. Dit is een soort centrale blockchain met een onderliggende loopchain technologie. De externe blockchains (ook wel communities genoemd) verbinden vervolgens middels C-Rep portals met de ICON Republic loopchain. Na het verbinden kunnen deze externe blockchains communiceren binnen het ICON platform. Doordat het platform bezit over een gedecentraliseerde exchange (DEX) kunnen deze externe blockchains ook transacties uitvoeren over het ICON netwerk. 

Simpel gezegd is elk lid van de ICON community een individuele blockchain of protocol op zichzelf. Deze community leden hebben een eigen infrastructuur en een eigen vorm van governance. Elk lid heeft ook zijn eigen token, regels en consensus mechanisme. ICON heeft derhalve geen controle over hoe de community blockchains opereren buiten het netwerk. Elke community heeft daarbij ook een Community Representative, oftewel C-Reps. Dit zijn gekozen officiële organen binnen het netwerk die hun community beheren. In de onderstaande video wordt nog eens uitgelegd hoe het ICON netwerk werkt.

ICON kopen

Helaas worden de ICX tokens nog niet verkocht op Coinbase, Litebit of Changelly. Om ICX tokens te kunnen kopen kun je het beste terecht op een cryptocurrency exchange. Dit doe je door Bitcoin of Ethereum te kopen en deze op een exchange te verhandelen voor ICX tokens. Hieronder leg ik in een paar simpele stappen uit hoe je dit doet.

  1. Ga naar Coinbase en maak een account aan. Coinbase is de meest populaire verkoper van Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash en Litecoin met meer dan 20 miljoen klanten.
  2. Koop Bitcoin of Ethereum en bewaar deze in je Coinbase wallet. Ethereum is hier de handigste keuze omdat je de minste transactiekosten betaalt.
  3. Ga naar Binance of HitBTC en maak een trading account aan. Binance en HitBTC zijn cryptocurrency exchanges die onder andere ICON in het portfolio hebben.
  4. Maak op Binance of HitBTC een hosted Ethereum wallet aan en haal het adres op.
  5. Stuur de Ethereum tokens vanuit je Coinbase wallet naar je Ethereum wallet van Binance of HitBTC.
  6. Verhandel de Ethereum tokens op de exchange voor ICX tokens.

Als je dit hebt gedaan dan kun je natuurlijk je coins laten staan in de ICON wallet van je exchange. Echter, zoals je kunt lezen op de pagina over crypto wallets zijn exchange wallets niet de meest veilige wallet. Je kunt de coins ook bewaren in een andere wallet. Hieronder staan enkele voorbeelden van een ICON wallet.

ICON wallet

Sinds de token swap kun je ICX tokens niet meer bewaren in een ERC20 wallet. Met de lancering van het Mainnet hebben de ontwikkelaars ook de ICONex wallet gelanceerd. Dit is een officiële ICON wallet en is te downloaden als zowel Google Chrome extensie en op Android telefoons. De iOS variant laat helaas nog even op zich wachten.

Chrome wallet

Android wallet

Disclaimer
Investeren in cryptocurrency staat bekend als zeer riskant. De markt is zeer volatiel wat betekent dat de schommelingen snel en flink zijn. Daarbij is de cryptocurrency markt gedecentraliseerd. Dit wil zeggen dat er, in tegenstelling tot de aandelenmarkt geen regulerende instantie is die investeerders beschermt. Bij het investeren van cryptocurrency adviseer ik je om voorzichtig te zijn en geen geld de investeren wat je niet kunt missen.