IOTA (MIOTA)

IOTA is een next-gen cryptocurrency die gericht is op het Internet of Things (IoT). Op deze pagina duiken we dieper in deze populaire altcoin. Ik leg je uit hoe IOTA in elkaar zit, wat de aankomende ontwikkelingen zijn, waar je IOTA kunt kopen en hoe je aan een IOTA wallet komt.

IOTA is revolutionair in zijn structuur. Het netwerk is namelijk gebouwd op de nieuwe Tangle technologie. Dit wil zeggen dat er geen blocks, geen chain en geen miners in het netwerk zitten. IOTA ziet een aantal nadelen in de traditionele blockchain.

Deze nadelen zijn geen onbekenden voor cryptocurrencies. Dit zijn namelijk de uitdagingen die elke op blockchain gebaseerde cryptocurrency probeert te overkomen. Deze nadelen zijn schaalbaarheid, transactiekosten en de noodzaak voor veel mining hardware. Bitcoin is hier, ondanks zijn populariteit een goed voorbeeld van. Voor het Bitcoin netwerk wordt zo veel mining hardware gebruikt dat het netwerk net zo veel elektriciteit verbruikt als heel Denemarken. Daarbij duurt het op drukke momenten te lang om transacties te valideren en zijn de transactiekosten erg hoog. 

Ondanks het niet aanwezig zijn van de blockchain en miners werkt Tangle niet heel anders dan de traditionele blockchain. Het heeft net als blockchain een distributed ledger en maakt gebruik van een consensus mechanisme. Een transactie op het IOTA netwerk vindt plaats in 3 stappen:

  1. Je gebruikt je private key om te tekenen voor een transactie.
  2. Een MCMC (Markov Chain Monte Carlo) wordt gebruikt om willekeurig 2 ongevalideerde transacties te selecteren die worden gebruikt als verwijzing voor jouw transactie.
  3. Om je transactie geaccepteerd te krijgen in het netwerk zul je wat proof-of-work moeten uitvoeren.

Zodra dit is gedaan wordt je transactie naar het netwerk gestuurd. Hier wordt je transactie gevalideerd door een ander. Omdat IOTA geen gebruik maakt van miners zijn er ook geen rewards die moeten worden weggegeven. Dit resulteert erin dat er geen transactiekosten in het IOTA netwerk zijn. Dit is één van de sterkste punten van IOTA. Op deze manier kun je namelijk micropayments, oftewel kleine bedragen naar elkaar sturen zonder transactiekosten. Daarbij komt ook nog dat het netwerk zeer schaalbaar is.

IOTA’s aankomende ontwikkelingen

Het team van ontwikkelaars heeft een aantal grote ontwikkelingen op de planning staan. Eén daarvan is de welbekende private transactions. Cryptocurrency transacties dragen veel data die persoonlijke gegevens kunnen onthullen. Dit is in sommige IoT use cases nog erger dan bij een Bitcoin of een Ethereum. Daarom is het team van ontwikkelaars bezig met het ontwikkelen van een laag voor privé transacties. In eerste instantie zal dit geïmplementeerd worden door token shuffling. Eventuele doorontwikkelingen op dit gebied zijn zero-knowledge proofs

Een andere aankomende ontwikkeling is de Masked Authenticated Messaging technologie, oftewel MAM. Het team van ontwikkelaars ziet de implementatie hiervan als één van de meest grote aankomende ontwikkelingen. MAM geeft devices de mogelijkheid om gehele datastromen te encrypten en in de Tangle te hangen. Alleen geautoriseerde partijen zijn in staat om deze datastromen te lezen. Het IOTA team vergelijkt deze ontwikkeling met de technologie achter radio. Enkel partijen met de juiste frequentie hebben toegang tot het kanaal. De verwachting is dat MAM een grote toegevoegde waarde gaat leveren aan sectoren zoals supply chain, de industrie en banking.

IOTA kopen

Gezien IOTA vrij nieuw is op de markt is de coin helaas (nog) niet te koop bij Coinbase en Changelly. Ook Litebit heeft IOTA (nog) niet in het portfolio. De enige manier om IOTA te kopen is dus om deze op een cryptocurrency exchange .

Hieronder leg ik in enkele stappen uit hoe je IOTA kunt kopen:

  1. Ga naar Coinbase en maak een account aan. Coinbase is de meest populaire en simpele verkoper van Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash en Litecoin met meer dan 20 miljoen klanten.
  2. Koop Bitcoin of Ethereum en bewaar deze in je Coinbase wallet. Ethereum is hier de handigste keuze omdat je minder transactiekosten moet betalen.
  3. Ga naar Binance of HitBTC en maak een trading account aan. Binance en HitBTC zijn cryptocurrency exchanges die onder andere IOTA in het portfolio hebben.
  4. Maak op Binance of HitBTC een hosted Ethereum wallet aan en haal het adres op.
  5. Stuur de Ethereum tokens naar je Ethereum wallet van Binance of HitBTC.
  6. Verhandel de Ethereum tokens voor IOTA coins.

Als je dit hebt gedaan dan kun je natuurlijk je coins laten staan in de IOTA wallet van je exchange. Echter, zoals je kunt lezen op de pagina over crypto wallets zijn exchange wallets niet de meest veilige wallet. Je kunt de coins ook bewaren op een andere wallet. Hieronder kun je een alternatieve IOTA wallet vinden.

IOTA wallet

Eén van de nadelen van een nieuwe coin is dat er nog weinig wallets voor beschikbaar zijn. Naast de exchange wallets is er enkel één wallet waarin men IOTA coins kan bewaren. Dit is de officiële IOTA wallet. Deze software wallet zou over het algemeen veiliger moeten zijn dan de meeste exchange wallets. Er zijn echter wel veel klachten over de gebruiksvriendelijkheid van de wallet.

Ga naar IOTAledger

Disclaimer
Investeren in cryptocurrency staat bekend als zeer riskant. De markt is zeer volatiel wat betekent dat de schommelingen snel en flink zijn. Daarbij is de cryptocurrency markt gedecentraliseerd. Dit wil zeggen dat er, in tegenstelling tot de aandelenmarkt geen regulerende instantie is die investeerders beschermt. Bij het investeren van cryptocurrency adviseer ik je om voorzichtig te zijn en geen geld de investeren wat je niet kunt missen.