Litecoin (LTC)

Litecoin is zowel een cryptocurrency als een open-source software. Op deze pagina duiken we dieper in deze vrij oude altcoin. Ik vertel je iets over de historie ervan, de geplande ontwikkelingen, waar je Litecoin kunt kopen en hoe je aan een Litecoin wallet komt.

Litecoin is gelanceerd in 2011 en is daarmee één van de oudste altcoins op de markt. Het is ontwikkeld door Charles Lee. Charles Lee is een voormalig Google techneut. Zijn idee achter Litecoin was het creëren van een verbeterde versie van Bitcoin.

Eén van de key verbetering was een hogere schaalbaarheid. Met een block time van 2,5 minuten ten opzichte van de 10 minuten van Bitcoin moest het Litecoin netwerk sneller worden dan het netwerk van Bitcoin. Met dezelfde block size zou het Litecoin netwerk dan ook 4 keer zoveel transacties per uur kunnen verwerken. Tegenwoordig werkt Charles Lee voor Coinbase, één van de populairste cryptocurrency verkoopwebsites. 

De andere grote afwijking van Litecoin is dat het niet als Bitcoin gebruik maakt van het SHA-256 hashing algoritme. Litecoin maakt gebruik van het Scrypt, oftewel voormalig S-crypt algoritme. Om je de technische details besparen houdt dit in dat het mining proces iets anders verloopt. Bij een SHA-256 algoritme kun je je mining power verhogen door het opschalen van je mining hardware. Bij Bitcoin heeft dit geleid tot een gigantische run op hardware en een exponentiele toename in de mining difficulty. Dit is zelfs zo erg dat je tegenwoordig niet hoeft te beginnen aan het minen van Bitcoin zonder een flinke investering in hardware. Bij het Litecoin Scrypt algoritme is dit veel minder het geval. Om het verschil te illustreren; de totale hashrate van het Bitcoin netwerk is meer dan 20.000 terahash per seconde, die van het Litecoin netwerk is slechts 95.000 megahash per seconde.

Litecoin kopen

Als één van de oudste cryptocurrencies heeft Litecoin het voordeel dat het op veel plekken te koop is. Zo kun je LTC coins direct kopen met een credit card of een andere betalingsprovider op websites zoals Coinbase, Litebit en Changelly.

Daarbij kun je Litecoin ook verhandelen op veel cryptocurrency exchanges. Tot dusver ben ik nog geen exchange tegengekomen die geen Litecoin in zijn portfolio heeft.

Enkele voorbeelden van exchanges waarop je LTC coins kunt verhandelen zijn Binance, HitBTC en Poloniex.

Als je Litecoins gaat aanschaffen dan moet je die bewaren in een cryptocurrency wallet. Hieronder staan enkele voorbeelden van crypto wallets waarin je Litecoins kunt bewaren.

Litecoin wallet

De meeste exchanges hebben een hosted wallet voor Litecoin maar er zijn ook alternatieve wallets. Hieronder staan voorbeelden van verschillende wallets.

Officiële Litecoin Core wallet (software wallet)

Litecoin heeft zijn eigen officiële core wallet. Dit is de wallet die door miners wordt gebruikt. De wallet kan worden gedownload op de officiële website en kan worden geïnstalleerd op Windows, Mac, Linux en een aantal smartphones.

 Ga naar de Core Wallet

 

Ledger Litecoin wallet (hardware wallet)

Ledger is een bekende leverancier van hardware wallets. In tegenstelling tot web en software wallets is een hardware wallet niet gratis. Maar, een hardware wallet is wel de veiligste soort cryptocurrency wallet op de markt. Een Ledger wallet kun je kopen in de Ledger webshop.

Ga naar Ledger

 

CoinPayments Litecoin wallet (web wallet)

Coinpayments is een online marktplaats met een multiwallet. De wallet ondersteunt meer dan 295 cryptocurrencies. Er zijn verschillende veiligheidsfeatures zoals 2FA en Trezor login. Een account aanmaken op CoinPayments is gratis.

Ga naar CoinPayments

Disclaimer
Investeren in cryptocurrency staat bekend als zeer riskant. De markt is zeer volatiel wat betekent dat de schommelingen snel en flink zijn. Daarbij is de cryptocurrency markt gedecentraliseerd. Dit wil zeggen dat er, in tegenstelling tot de aandelenmarkt geen regulerende instantie is die investeerders beschermt. Bij het investeren van cryptocurrency adviseer ik je om voorzichtig te zijn en geen geld de investeren wat je niet kunt missen.