Monero (XMR)

Monero (XMR) is een anonieme, beveiligde en niet traceerbare cryptocurrency. Op deze pagina duiken we dieper in deze populaire altcoin die in april 2014 geïntroduceerd werd. Ik leg je uit wat Monero is, wat de historie ervan is, waar je Monero kunt kopen en hoe je aan een Monero wallet komt. Monero is één van de top cryptocurrency’s in de markt. In tegenstelling tot de meeste eerdere cryptocurrency’s is Monero niet gebaseerd op Bitcoin. Het is gebaseerd op de CryptoNight proof-of-work algoritme. Dit algoritme maakt deel van het het Cryptonote protocol. Net als met veel andere cryptocurrency’s gebruikt Cryptonote

een publiekelijk grootboek om transacties vast te leggen op een blockchain. Echter, Monero transacties zijn niet traceerbaar wat een hoge mate van anonimiteit waarborgt. 

Monero en privacy

Bij meeste cryptocurrency’s is de informatie over de verzender, ontvanger en de exacte transactiehoogte zichtbaar op de blockchain. Monero gebruikt echter een techniek die ring signatures heet. Deze techniek wordt gebruikt om de eerder genoemde details te verbergen. Ring signatures gooit de encryption key door elkaar met die van oudere transacties door een set van rings. Op deze manier is het onmogelijk om te bepalen wie de verzender en ontvanger zijn. Ook is het onmogelijk om te bepalen hoe hoog het bedrag in de transactie is. Het enige wat zeker is, is dat het transactiebedrag gelijk aan of kleiner dan het getoonde bedrag is. Hieronder wordt middels een video nog eens uitgelegd hoe ring signatures werkt:

Anonimiteit in cryptocurrency transacties wordt vaak met argwaan bekeken maar is zeker van essentieel belang. Net als in het traditionele banksysteem hoeft namelijk niet iedereen te weten hoe veel geld jij op je rekening hebt staan of wat je ergens voor betaald hebt. Deze informatie kan namelijk gebruikt worden voor prijsdiscriminatie of in ergere gevallen ontvoering en afpersing.

Monero’s geplande ontwikkelingen voor 2018

Gezien de leeftijd van Monero is er geen officiële “roadmap” meer. Op hun website staat simpelweg waar ze aan werken en wanneer ze verwachten dit ongeveer te kunnen opleveren. De geplande ontwikkelingen hebben geen harde opleverdatum. Het komt vaak voor dat de grote ontwikkelingen worden geïmplementeerd in de tweejaarlijkse hard forks. De grote ontwikkelingen waar het Monero team aan werkt zijn:

Kovri

Kovri is een anoniem overlay netwerk wat gebaseerd is op de i2p overlay netwerk standaard. Naast de ring signatures hoopt het Monero team de anonimiteit verder te borgen door de IP adressen van de gebruikers te verbergen. De implementatie van Kovri moet Monero gebruikers daardoor nog meer anonimiteit geven. Het is de verwachting dat Kovri eind 2018 geïmplementeerd zal worden.

Bulletproofs

Schaalbaarheid is wellicht de grootste uitdaging voor menig cryptocurrency. Naarmate de populaireit van een coin of token toeneemt neemt ook de transactietijd en kosten toe. Met de bulletproofs functionaliteit verwachten de ontwikkelaars dat de transactieomvang tot 80% kan afnemen. Het is de verwachting dat bulletproofs ergens in 2018 wordt geïmplementeerd

Multi Signatures (Multisig)

Multisig is een functionaliteit die vereist dat transacties worden geautoriseerd door meerdere gebruikers. Dit verhoogt de adoptie van Monero op online marktplaatsen zoals OpenBazaar. 

Hardware wallets

Zoals ik al eens heb verteld op de pagina over cryptocurrency wallets is het niet ongewoon dat whales hun grote investeringen borgen op een hardware wallet. Ondanks de populariteit van Monero is er nog geen hardware wallet op de markt. De twee grootste producenten, Ledger en Trezot hebben plannen om een hardware wallet te ontwikkelen. Tot dusver heeft Ledger zelfs al een werkend prototype.

Monero kopen

Monero kopen kan op meerdere manieren. Er zijn enkele aanbieders die direct Monero verkopen zoals Litebit. Hier kun je vaak met credit card, iDeal of een andere betalingsprovider betalen en worden de Monero coins naar je wallet verstuurd. Wat je ook kunt doen om Monero te kopen is Bitcoin of Ethereum kopen en deze op een cryptocurrency exchange verruilen voor Monero. De 2 bovengenoemde coins zijn onder andere te koop op Coinbase en Litebit.

Nadat je deze naar je exchange wallet van bijvoorbeeld Binance of HitBTC hebt gestuurd kun je deze verruilen voor Monero. Let wel op als je direct Monero gaat kopen of dit indirect doet middels Bitcoin of Ethereum. Doe voordat je ergens een aankoop doet uitgebreid onderzoek naar de aanbieder. Zo verlaag je de kans om opgelicht te worden.

Bij het kopen van Monero heb je natuurlijk een Monero wallet nodig voor het bewaren van de coins. Hieronder staan een aantal wallets waarin je Monero kunt opslaan.

Monero wallet

Om Monero veilig op te slaan heb je een Monero wallet nodig. Zoals boven in de geplande ontwikkelingen aangegeven is er momenteel nog geen hardware wallet. Echter, er zijn wel web wallets en een software wallet waarin je Monero kunt bewaren. Hieronder staan enkele wallet aanbieders:

Coinpayments Monero wallet (web wallet)

Coinpayments is een cryptocurrency web wallet die men kan gebruiken voor meer dan 395 verschillende altcoins inclusief Monero. Er zijn meerder beveiligingsopties zoals 2 factor authentication en Trezot login. Het aanmaken van een CoinPayments account is geheel gratis.

Ga naar Coinpayments

 

MyMonero wallet (web wallet)

MyMonero is een web wallet die specifiek is ontworpen voor Monero. Je kunt je private key gebruiken om in te loggen. Echter, wees je wel bewust van de waarschuwing om niet te veel Monero in de wallet te bewaren!

Ga naar MyMonero

 

Officiële Monero wallet (software wallet)

Monero heeft ook een officiele software wallet. Er zijn meerdere veresies die verschillen in complexiteit, beveiliging en gebruiksvriendelijkheid. Bezoek de website van Monero om één van de software wallets te downloaden.

Ga naar Monero wallets

Disclaimer

Investeren in cryptocurrency staat bekend als zeer riskant. De markt is zeer volatiel wat betekent dat de schommelingen snel en flink zijn. Daarbij is de cryptocurrency markt gedecentraliseerd. Dit wil zeggen dat er, in tegenstelling tot de aandelenmarkt geen regulerende instantie is die investeerders beschermt. Bij het investeren van cryptocurrency adviseer ik je om voorzichtig te zijn en geen geld de investeren wat je niet kunt missen.