NEM (XEM)

NEM is een van de stille reuze in de cryptomarkt. Op deze pagina duiken we dieper in deze altcoin. Ik leg je het één en ander uit over deze altcoin, waar je NEM kunt kopen en hoe je aan een NEM wallet komt.

NEM staat voor New Economy Movement. Het is een netwerk met in-house token genaamd XEM. Het NEM netwerk heeft veel weg van het Ethereum netwerk. Je kunt net als bij Ethereum tokens ontwikkelen op het netwerk die ook wel Mosaics genoemd worden. NEM heeft een ander soort consensus dan de meeste grote cryptocurrencies.

Waar de meeste grote cryptocurrencies gebruik maken van Proof-of-Work (PoW) of Proof-of-Stake (PoS) maakt NEM gebruik van Proof-of-Importance. Proof-of-Importance is min of meer een afgeleide van PoS. Bij PoS is enkel de omvang van de stake doorslaggevend voor het gewicht van de node. Bij PoI komt hier ook nog eens de mate van activiteit van de node bij kijken. Met deze manier van consensus maken kleinere actieve miners meer kans in het netwerk dan bij het PoS systeem. 

Nem Smart Assets

Enkele jaren geleden begon NEM met het moderniseren en digitaliseren van zogeheten “smart assets”. Hoewel de boodschap anders is verwoord lijkt het idee sterk op de “smart economy” van NEO. NEM heeft met hun doel indirect kritiek op de traditionele cryptocurrency. De traditionele cryptocurrency is vrij statisch. Je kunt er enkel mee betalen en meer niet. Net als met Ethereum en andere op tokem gebaseerde blockchains kan men op het NEM netwerk eigen gedecentraliseerde applicaties ontwikkelen. Doordat de XEM token wordt gebruikt om dit netwerk te drijven maakt het deze XEM token nog waardevoller dan bij een traditionele cryptocurrency het geval zou zijn.

Nem Catapult

Catapult is de naam van de onlangs ontwikkelde NEM engine. Het is een blockchain engine die zowel privé als publieke netwerken kan voorzien door middel van de smart contract plugins. Met deze plugins kun je digitale activa creëren, decentrale swaps uitvoeren en geavanceerde algoritmes en modellen opzetten.

Een voorbeeld hiervan zijn push & pull transacties. Met Catapult kun je niet alleen sturen en ontvangen maar ook bepaalde afspraken maken. Zo kun je een pull transactie opzetten met één of meerdere personen. Een pull transactie is eigenlijk een soort Tikkie. Je stuurt iemand een X aantal XEM tokens en verwacht hiervoor een X aantal euro’s terug. Als de andere partij hiermee akkoord gaat dan wordt de transactie tot stand gebracht. Dit kun je ook met meerdere personen doen. Persoon A kan bijvoorbeeld een X aantal XEM naar persoon B sturen onder de voorwaarde dat persoon C een X aantal euro’s aan persoon A betaalt. Als alle 3 partijen hiermee akkoord gaan dan wordt de transactie uitgevoerd. 

Daarbij brengt het Catapult systeem ook meer snelheid en een beter ontwerp voor de NEM engine.

NEM kopen

Er zijn verschillende manieren om NEM te kopen. De makkelijkste manier is om ze direct te kopen met je credit card of iDeal. Zo kun je onder andere NEM kopen met iDeal op Litebit of met je credit card op Changelly.

Je kunt ook op een indirecte manier NEM kopen via een cryptocurrency exchange. Dit doe je door Bitcoin of Ethereum te kopen en deze op een cryptocurrency exchange te verhandelen voor NEM. Hieronder leg ik in een paar simpele stappen uit hoe je dit doet.

  1. Ga naar Coinbase en maak een account aan. Coinbase is de meest populaire verkoper van Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash en Litecoin met meer dan 20 miljoen klanten.
  2. Koop Bitcoin of Ethereum en bewaar deze in je Coinbase wallet. Ethereum is hier de handigste keuze omdat je de minste transactiekosten betaalt.
  3. Ga naar Binance of HitBTC en maak een trading account aan. Binance en HitBTC zijn cryptocurrency exchanges die onder andere NEM in het portfolio hebben.
  4. Maak op Binance of HitBTC een hosted Ethereum wallet aan en haal het adres op.
  5. Stuur de Ethereum tokens vanuit je Coinbase wallet naar je Ethereum wallet van Binance of HitBTC.
  6. Verhandel de Ethereum tokens op de exchange voor NEM coins.

Als je dit hebt gedaan dan kun je natuurlijk je coins laten staan in de NEM wallet van je exchange. Echter, zoals je kunt lezen op de pagina over crypto wallets zijn exchange wallets niet de meest veilige wallet. Je kunt de coins ook bewaren in een andere wallet. Hieronder staan enkele voorbeelden van een NEM wallet.

NEM wallet

Er zijn verschillende varianten van een NEM wallet verkrijgbaar. Hieronder staan enkele voorbeelden:

De officiële NEM Nano wallet (software wallet)

NEM heeft een officiële core wallet die ook wel bekend staat als de Nano wallet. Met deze wallet kun je XEM tokens en Mosaics versturen en ontvangen. De wallet is compatibel met Windows, MAC OSX en Linux. Je kunt de wallet gratis downloaden in de Github repository.

Ga naar Nano wallet

 

De officiële NEM mobile wallet (mobile wallet)

Daarbij heeft NEM ook een officiële mobile wallet. De wallet is licht, gebruiksvriendelijk en erg snel. Je kunt er XEM tokens versturen en ontvangen met onder andere het gebruik van QR codes. De wallet is zowel beschikbaar voor Android als iOS.

Download voor Android

Download voor ioS

Disclaimer
Investeren in cryptocurrency staat bekend als zeer riskant. De markt is zeer volatiel wat betekent dat de schommelingen snel en flink zijn. Daarbij is de cryptocurrency markt gedecentraliseerd. Dit wil zeggen dat er, in tegenstelling tot de aandelenmarkt geen regulerende instantie is die investeerders beschermt. Bij het investeren van cryptocurrency adviseer ik je om voorzichtig te zijn en geen geld de investeren wat je niet kunt missen.