QTUM (QTUM)

QTUM is een brug tussen de stabiliteit van Bitcoin en de techniek van Ethereum. Op deze pagina duiken we dieper in deze altcoin. Ik leg je het één en ander uit over de technologie erachter, waar je QTUM kunt kopen en hoe je aan een QTUM wallet komt.

QTUM, ook wel uitgesproken als “quantum” is een in Singapore ontwikkelde cryptocurrency. Het is een cryptocurrency die gebruik maakt van Etherum’s smart contracts bovenop de stabiele blockchain van Bitcoin. Daarbij maakt het ook nog eens gebruik van een proof-of-stake consensus mechanisme.

Hiermee positioneert QTUM zich als de aanbieder van een stabiel cryptocurrency netwerk met smart contracts voor grotere organisaties en instituties. Het idee achter QTUM is om smart contracts eenvoudiger en toegankelijker te maken voor bedrijven. Dit doen ze terwijl ze deze bedrijven ook een koppeling bieden naar de Bitcoin en Ethereum blockchain. De code achter de QTUM blockchain is gebaseerd op die van Bitcoin. Daarbij hebben de ontwikkelaars deze code zo aangepast dat ze de Ethereum Virtual Machine met de smart contracts kunnen laten draaien op deze blockchain. Op deze manier probeert QTUM wat mee te plukken van zowel de Bitcoin als de Ethereum community. Je zou min of meer kunnen zeggen dat QTUM de voordelen van beiden heeft gepakt en deze heeft gecombineerd. 

QTUM en bedrijven

Hoewel iedereen QTUM kan gebruiken ligt de focus wel op de adoptie ervan door grote bedrijven. Het doel is om bedrijven aan te zetten tot een transitie van legacy systemen naar op blockchain gebaseerde systemen. Deze transitie moet gaan leiden tot een toename in de automatisering en lagere kosten. Het is natuurlijk al vrij bekend dat blockchain technologie veel voordelen kan bieden voor bedrijven. Hierbij kun je denken aan de versimpeling van supply chain management, lagere transactiekosten, eenvoudig op te zetten smart contracts enzovoorts. Daarbij is een distributed ledger waarin allerlei data is vastgelegd veel veiliger dan één centrale database. 

Echter, volgens QTUM hebben veel bestaande blockchain systemen nog te veel tekortkomingen hiervoor. Ethereum zou nog te veel stabiliteitsproblemen hebben en Bitcoin heeft nog altijd te kampen met het welbekende schaalbaarheidsprobleem. Het QTUM team werkt langzaam aan een voor bedrijven perfect blockchain netwerk. Dit doen zij door Bitcoin en Ethereum met elkaar te combineren en waar nodig te verrijken met nieuwe technologie zoals het proof-of-stake systeem.

QTUM kopen

Er zijn verschillende manieren om QTUM te kopen. De makkelijkste manier is om ze direct te kopen met je credit card of iDeal. Zo kun je onder andere QTUM kopen met je credit card op Changelly of met iDeal op Litebit.

Je kunt ook QTUM kopen via een cryptocurrency exchange. Dit doe je door Bitcoin of Ethereum te kopen en deze op een cryptocurrency exchange te verhandelen voor QTUM coins. Hieronder leg ik in een paar simpele stappen uit hoe je dit doet.

  1. Ga naar Coinbase en maak een account aan. Coinbase is de meest populaire verkoper van Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash en Litecoin met meer dan 20 miljoen klanten.
  2. Koop Bitcoin of Ethereum en bewaar deze in je Coinbase wallet. Ethereum is hier de handigste keuze omdat je de minste transactiekosten betaalt.
  3. Ga naar Binance of HitBTC en maak een trading account aan. Binance en HitBTC zijn cryptocurrency exchanges die onder andere QTUM in het portfolio hebben.
  4. Maak op Binance of HitBTC een hosted Ethereum wallet aan en haal het adres op.
  5. Stuur de Ethereum tokens vanuit je Coinbase wallet naar je Ethereum wallet van Binance of HitBTC.
  6. Verhandel de Ethereum tokens op de exchange voor QTUM coins.

Als je dit hebt gedaan dan kun je natuurlijk je coins laten staan in de QTUM wallet van je exchange. Echter, zoals je kunt lezen op de pagina over crypto wallets zijn exchange wallets niet de meest veilige wallet. Je kunt de coins ook bewaren in een andere wallet. Hieronder staan enkele voorbeelden van een QTUM wallet.

QTUM wallet

De officiële QTUM core wallet (Software wallet)

Elke mineable cryptocurrency heeft een eigen core wallet. Een core wallet is namelijk een vereiste voor cryptocurrency miners om te kunnen minen. De officiële QTUM core wallet kun je downloaden op de QTUM website.

Ga naar de core wallet

 

Ledger QTUM wallet (hardware wallet)

Ledger is een bekende leverancier van hardware wallets. In tegenstelling tot web en software wallets is een hardware wallet niet gratis. Maar, een hardware wallet is wel de veiligste soort cryptocurrency wallet op de markt. Een Ledger wallet kun je kopen in de Ledger webshop.

Ga naar Ledger

 

CoinPayments QTUM wallet (web wallet)

Coinpayments is een online marktplaats met een multiwallet. De wallet ondersteunt meer dan 295 cryptocurrencies. Er zijn verschillende veiligheidsfeatures zoals 2FA en Trezor login. Een account aanmaken op CoinPayments is gratis.

Ga naar CoinPayments

Disclaimer
Investeren in cryptocurrency staat bekend als zeer riskant. De markt is zeer volatiel wat betekent dat de schommelingen snel en flink zijn. Daarbij is de cryptocurrency markt gedecentraliseerd. Dit wil zeggen dat er, in tegenstelling tot de aandelenmarkt geen regulerende instantie is die investeerders beschermt. Bij het investeren van cryptocurrency adviseer ik je om voorzichtig te zijn en geen geld de investeren wat je niet kunt missen.