Ripple (XRP)

Ripple is een razendsnel globaal netwerk voor de uitwisseling van alles wat waarde heeft. Het netwerk gebruikt een ingebouwde cryptocurrency die bekend staat als de XRP token. Op deze pagina duiken we dieper in deze populaire altcoin die veel emoties losmaakt in menig cryptofanaat. Ik leg je onder andere uit waar je Ripple kunt kopen en hoe je aan een Ripple wallet komt.

Ripple werd officieel gelanceerd in 2013 en is meer dan enkel de XRP token.

Het Ripple netwerk kan gebruikt worden om allerlei zaken van waarde om te zetten in XRP tokens en deze vervolgens weer om te zetten in iets anders van waarde. Zo zou je er verschillende valuta kunnen verhandelen maar ook grondstoffen en zelfs airmiles. Het Ripple netwerk is uniek door de bliksemsnelle transacties en de gigantische lage transactiekosten. Door gebruik te maken van het netwerk kan men vele malen sneller en tegen veel lagere kosten waarde uitwisselen. Dit maakt Ripple onder andere erg geliefd bij banken en betalingsproviders zoals Western Union. Het Ripple netwerk heeft momenteel 3 diensten die ik hieronder verder zal toelichten. Het betreft de diensten: xCurrent, xVia en xRapid. 

xVia

xVia is een systeem voor grote bedrijven, betalingsproviders en banken die veel transacties verwerken over meerdere netwerken. xVia maakt het mogelijk om razendsnel internationale betalingen de ontvangen en versturen. xVia heeft daarom veel potentie voor banken, betalingsproviders en grote organisaties zoals AirBNB en eBay.

xvia

xCurrent

xCurrent is een communicatiesysteem voor banken wat gebruik maakt van end-to-end tracking om internationale betalingen te verifiëren. In het traditionele banksysteem kan het soms best lang duren voordat een internationale betaling geverifieerd is. Met de end-to-end tracking technologie van xCurrent kan dit een stuk sneller.

xcurrent

xRapid

xRapid is een betalingsplatform dat als enige dienst van Ripple gebruik maakt van de XRP token. Op xRapid kan men razendsnel verschillende fiat valuta (euro, dollar, yen etc.) uitwisselen. Dit gebeurt door de fiat valuta te verruilen voor XRP tokens en deze XRP tokens vervolgens te verruilen voor een andere fiat valuta. De waarde die xRapid hier toevoegt is de razendsnelle verwerking en de lage transactiekosten. xRapid is gemaakt om liquiditeit van betalingsproviders en banken te verlagen en internationale transacties te verbeteren.

xRapid

Wat Ripple uniek maakt

Ik heb al een paar keer laten vallen wat Ripple uniek maakt. Namelijk de razendsnelle transacties en lage transactiekosten. De technologie biedt op dit gebied een flinke verbetering ten opzichte van de traditionele systemen. Een transactie op het RippleNet is verwerkt in ongeveer 4 seconden en de transactiefee is slechts 0,000001 XRP. Daarbij moet ook vermeld worden dat deze transactiekosten er enkel zijn om flooders buiten de deur te houden. Nadat de transactie verwerkt is worden de transactiekosten vernietigd. 

Zoals ik in de eerste paar regels aangaf maakt Ripple veel emoties los bij cryptofanaten. Ondanks het gebruik van blockchain en de sublieme technologie wordt het niet door alle cryptofanaten met open armen ontvangen. Dit komt omdat het bedrijf erachter, Ripple Cash, de totale hoeveelheid XRP tokens in beheer heeft. Dit wil zeggen dat Ripple ten opzichte van andere cryptocurrencies niet volledig gedecentraliseerd is. Daarbij wordt ook vaak met argwaan gekeken naar de vele partnerships die er zijn met grote banken. Met zo veel banken die invloed kunnen uitoefenen op de bedrijfsvoering wordt Ripple ook wel eens de antibitcoin genoemd.

Ripple’s geplande ontwikkelingen voor 2018

Ripple heeft een aantal grote plannen voor 2018. Een van die plannen is het verhogen van de zojuist genoemde decentralisatie. Dit willen ze doen door het aantal validators op de XRP Ledger te diversifiëren en nieuwe validators toe te voegen aan de UNL (Unique Nodes List). Daarbij is de verwachting dat ze een aantal goede voorbeeldcases weg zal gaan zetten voor xRapid. Voor de koers van de XRP token is het van groot belang dat de adoptie van xRapid goed verloopt. Het is inmiddels bekend dat Moneygram en Western Union gaan testen met xRapid.

Wil jij de ontwikkelingen van Ripple blijven volgen? Neem dan een kijkje op hun insights pagina. 

Ripple kopen

Ripple (XRP) kopen kan op meerdere manieren. Aangezien Ripple een vrij bekende cryptocurrency is zijn er enkele aanbieders waar je met je credit card, iDeal of andere betalingsmethodes direct Ripple kunt kopen. Dit kun je bijvoorbeeld doen op de Nederlandse exchange Litebit. Je kunt ook op een indirecte manier Ripple kopen. Dit kun je doen door Bitcoin, USD Tether of Ethereum te kopen en deze op een cryptocurrency exchange om te wisselen voor Ripple.

Dit kun je doen op bijna elke exchange zoals Binance of HitBTC. Bitcoin, USD Tether en Ethereum kun je direct kopen op sommige exchanges maar ook op een website zoals Coinbase. Let wel op bij het kopen van cryptocurrency. Ik sta niet garant voor de website waar je je cryptocurrency koopt. Mijn advies is om alvorens het kopen goed onderzoek te doen naar de website waar je van plan bent te kopen. Je zult helaas niet de eerste zijn die opgelicht wordt.

Wanneer je Ripple gaat kopen zul je ook een Ripple wallet nodig hebben om deze in te bewaren. Hieronder kun je meer lezen over de verschillende Ripple wallets.

Ripple wallet

Om je XRP tokens veilig te bewaren heb je een Ripple wallet nodig. Er zijn een aantal verschillende Ripple wallets. Hieronder staan een aantal voorbeelden:

Coinpayments Ripple wallet (web wallet)

Coinpayments is een cryptocurrency web wallet die men kan gebruiken voor meer dan 395 verschillende altcoins inclusief Ripple. Er zijn meerder beveiligingsopties zoals 2 factor authentication en Trezot login. Het aanmaken van een CoinPayments account is geheel gratis.

Ga naar Coinpayments

 

Ledger Ripple wallet (hardware wallet)

De Ledger Wallet is een hardware wallet. Hardware wallets zijn de best beveiligde soort cryptocurrency wallets wat Ledger ideaal maakt voor het bewaren van grote hoeveelheden Ripple. Kom meer te weten over de Ledger Wallet via de onderstaande knop.

Ga naar Ledger

Disclaimer
Investeren in cryptocurrency staat bekend als zeer riskant. De markt is zeer volatiel wat betekent dat de schommelingen snel en flink zijn. Daarbij is de cryptocurrency markt gedecentraliseerd. Dit wil zeggen dat er, in tegenstelling tot de aandelenmarkt geen regulerende instantie is die investeerders beschermt. Bij het investeren van cryptocurrency adviseer ik je om voorzichtig te zijn en geen geld de investeren wat je niet kunt missen.