Stellar (XLM)

Stellar, ook wel bekend als Stellar Lumens is een open-source betalingsinfrastructuur. Op deze pagina duiken we dieper in Stellar. Ik leg je uit wat het precies doet, wat de aankomende ontwikkelingen zijn, waar je Stellar kunt kopen en hoe je aan een Stellar wallet komt.

Stellar beschrijft zichzelf als een oplossing voor een toegankelijk wereldwijd betalingsverkeer. Het Stellar netwerk vult dit in door particulieren, organisaties en betalingsproviders aan zich te binden.

Met het netwerk wil Stellar internationale betalingen goedkoper, betrouwbaarder en vele malen sneller maken. Het Stellar netwerk is gedecentraliseerd en draait op verschillende servers die wereldwijd verspreid staan. Het Stellar netwerk werkt min of meer als een zeer flexibele versie van Paypal. Om het te gebruiken dien je geld (bijv. euro’s) op een anker in het netwerk te zetten. Vervolgens krijg je hiervoor Lumens krediet in je virtuele wallet terug. Dit anker fungeert als een soort van brug en geeft je de mogelijkheid om razendsnel internationale overschrijvingen of betalingen te doen. Als je een internationale betaling uitvoert in Lumens dan worden de Euro’s vanuit je anker direct omgezet in bijvoorbeeld dollars. De ontvanger ontvangt de waarde van deze dollars in Lumens. Deze ontvanger kan vervolgens de dollars weer opnemen vanuit zijn anker. 

Daarnaast heeft het Stellar netwerk een globale marktplaats voor valuta en cryptocurrencies. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld hun Euro’s of  te ruil aanbieden voor bijvoorbeeld dollars of ponden. De gebruiker die dit aanbiedt kan hiervoor zelf de prijs bepalen en inzien hoe goedkoop hij daarmee is ten opzichte van anderen.

Normaliter duren internationale overschrijvingen vrij lang. In de ergste gevallen kan het dagen duren voordat een betaling volledig rond is. In het Stellar netwerk is dit een kwestie van enkele minuten. Dit komt omdat het Stellar netwerk voor de overschrijvingen gebruik maakt van de XLM coin. Het is eigenlijk vrij simpel. Als iemand euro’s wilt ruilen voor dollars dan zet het Lumen netwerk deze euro’s om in XLM coins en deze XLM coins weer razendsnel voor dollars.

De aankomende ontwikkelingen van Stellar

Het Stellar team heeft een aantal grote ontwikkelingen voor komend jaar gepland staan. Eén van de grootste daarvan is de doorontwikkeling van de eerder genoemde marktplaats. De SDEX (oftewel Stellar Decentralized Exchange) zal flink worden uitgebreid. De ontwikkelaars willen de SDEX naast gewone en cryptovaluta uitbreiden met andere zaken die waarde bevatten. Hierbij kun je denken aan CO2 rechten en oliefutures. Het is de bedoeling dat de SDEX een gigantische, razendsnelle internationale marktplaats wordt voor allerlei zaken. 

Daarnaast is de grote ontwikkeling in vraag rondom privacy coins het Stellar team niet ontgaan. Een nadeel van de traditionele blockchain is natuurlijk dat werkelijk ALLE transacties openbaar zijn. Dit is vanwege meerdere redenen (afpersing, prijsdiscriminatie e.d.) niet altijd wenselijk. Vanuit crypto gebruikers ligt er een grote behoefte aan meer privacy. Veel coins zoals Monero en Verge spelen hier al op in en hebben privacy als hun bestaansrecht. Om hier ook op in te spelen werken de Stellar ontwikkelaars aan een Lightning Network. Dit netwerk is simpelweg een gesloten kanaal tussen 2 bockchain gebruikers. Deze gebruikers kunnen elkaar Lumen sturen zonder dat de transactie wordt opgeslagen op de blockchain. Omdat het trustless is zorgt het ook nog eens voor nog lagere transactiekosten en snellere transacties. Vandaar dat het ook het “lightning” network heet.

Naast de voorgaande 2 hoofdontwikkelingen heeft het Stellar team nog wat kleinere ontwikkelingen op de agenda staan. Het team blijft natuurlijk in kleine stapjes werken aan het verbeteren van het gehele platform. Hierbij kun je denken aan betere branding en communicatie, een uitbreiding van de kennisbank, betere ondersteuning aan gebruikers en een doorontwikkeling van hun Horizon API.

Stellar kopen

Stellar Lumen is naast Cardano en TRON ook vrij nieuw op de markt. Dit betekent vaak dat het niet op heel veel plekken te koop is. De cryptogigant Coinbase verkoopt nog geen XLM coins. Changelly lijkt ze wel te verkopen maar kort ze op de website af als zijnde STR tokens wat ik vrij vreemd vind. Litebit verkoopt daarentegen wel direct XLM coins. Je kunt ze op Litebit kopen met iDeal of een andere betalingsprovider.

Een andere manier om aan Stellar Lumens te komen is door Bitcoin of Ethereum te kopen via Coinbase. Deze kun je vervolgens naar de hosted wallet van een exchange zoals HitBTC of Binance sturen. Op deze exchange kun je vervolgens je BTC of ETH verhandelen voor XLM coins.

Om XLM coins te kunnen bewaren heb je een Stellar wallet nodig. Lees hieronder alles over een Stellar wallet.

Stellar wallet

Er zijn vrij veel wallets die XLM tokens ondersteunen. Hieronder heb ik per type wallet 1 voorbeeld op een rijtje gezet:

Stellarport wallet (web wallet)

Stellarport is de Stellar web wallet die je tegelijkertijd toegang geeft tot de SDEX exchange. Je kunt er je XLM coins bewaren maar ook handelen op de online marktplaats. Het aanmaken van een account op Stellaport is gratis.

Ga naar Stellarport

 

Centaurus wallet (mobile wallet)

Centaurus is een compleet open-source mobile wallet voor Stellar. Het was de eerste wallet die werd gelanceerd op Google Play. De wallet is beschikbaar voor zowel Android als IOS.

Ga naar Centaurus

 

Ledger Stellar wallet (hardware wallet)

Ledger is een hardware wallet en accepteert sinds kort ook XLM coins. Hardware wallets staan bekend als de meest veilige cryptocurrency wallets en zijn zeker geen overbodige luxe voor cryptofanaten met een wat omvangrijke portemonnee. In tegenstelling tot meeste andere wallets is een hardware wallet niet gratis. Je kunt een Ledger wallet kopen in de Ledger webwinkel.

Ga naar Ledger

 

Stellarterm wallet (software wallet)

Stellarterm is een open-source software wallet. Je kunt er XLM coins versturen, ontvangen en verhandelen op het Stellar netwerk.

Ga naar Stellarterm

Disclaimer
Investeren in cryptocurrency staat bekend als zeer riskant. De markt is zeer volatiel wat betekent dat de schommelingen snel en flink zijn. Daarbij is de cryptocurrency markt gedecentraliseerd. Dit wil zeggen dat er, in tegenstelling tot de aandelenmarkt geen regulerende instantie is die investeerders beschermt. Bij het investeren van cryptocurrency adviseer ik je om voorzichtig te zijn en geen geld de investeren wat je niet kunt missen.