Tether (USDT)

Tether, ook wel bekend als USDT is een altcoin die altijd dezelfde waarde heeft als een dollar. Op deze pagina duiken we dieper in deze controversiële altcoin. Ik leg je uit waarom deze altcoin werd ontwikkeld, waar je Tether kunt kopen en hoe je aan een Tether wallet komt.

De altcoin Tether werd oorspronkelijk in het begin van 2014 gelanceerd onder de naam Realcoin. Eind 2014 werd de naam gewijzigd in Tether. Zoals ik aangaf is de Tether voor een cryptocurrency uniek in zijn waarde.

De prijs van 1 Tether wordt namelijk ten alle tijden kunstmatig gelijk gehouden aan 1 dollar. Tether werd min of meer ontwikkeld voor 2 doelen:

  1. Het faciliteren tussen fiat à crypto transacties.
  2. Het bieden van een stabiel alternatief voor Bitcoin.

In de wereld van de cryptocurrency is één ding gegarandeerd: volatiliteit. De prijzen van Bitcoin en altcoins kunnen gigantisch schommelen. Daarbij is het zo dat de markt in zijn geheel vaak in dezelfde richting schommelt. Veel altcoins zijn sterk afhankelijk van de koers van Bitcoin. Als de Bitcoin onderuit gaat dan gaat vaak de hele markt onderuit. Op zo een moment zijn er weinig altcoins te vinden die nog wel positieve rendementen opleveren. 

Omdat de markt veel pieken en dalen kent vraagt dit natuurlijk om een bepaalde investeringsstrategie. Idealiter wil je in een dalende markt je investering veilig stellen tot de bodem in zicht is. Dit kan natuurlijk door je crypto’s weer om te zetten in euro’s. Echter, dit kost je moeite en ook transactiekosten. Daarbij kan de markt op elk moment weer gaan stijgen en moet je dus weer opnieuw instappen. Hierbij zou de Tether als enige stabiele coin een goed onderkomen moeten bieden tijdens moeilijke tijden.

Daarbij is het ook zo dat Tether moet fungeren als een makkelijk ruilmiddel voor een ieder die zijn euro’s of dollars wil omzetten in crypto’s. De prijs van Bitcoin en Ethereum schommelen flink maar die van Tether blijft altijd gelijk. Zo kun je altijd voor 300 dollar 300 Tether kopen.

Een dollar achter de hand voor elke Tether

Tether werd ontwikkeld en gelanceerd door en op de Maagdeneilanden gevestigd bedrijf Tether Limited. Een van de garanties die Tether Limited moet bieden is dat zij net als banken een onderpand hebben voor het aantal Tethers wat zij uitgeven. Voor elke Tether die Tether Limited uitgeeft moet zij 1 dollar achter de hand houden. Als iedere eigenaar van Tether besluit zijn Tethers weer in te ruilen dan moet Tether Limited al deze personen kunnen uitbetalen. Met enkele miljarden Tethers in omloop moeten er dus ook enkele miljarden dollars in de kluis van Tether Limited liggen.

Om de buitenwereld hiervan te garanderen wereld Tether Limited regelmatig onderworpen voor een audit. Tijdens deze audit werd door de accountant een verslag gepubliceerd met het aantal dollars dat Tether Limited als reserve had. Echter, eind 2017 zette Tether Limited de accountant op straat. Het stopte met de audits en er werden uit het niets nieuwe Tethers geproduceerd. Begin 2018 werd Tether Limited op het matje geroepen. Ze worden verdacht van het produceren van nieuwe Tethers zonder dat zij hiervoor nieuwe dollars ontvangen hebben. Volgens de verdenkingen zouden zij deze Tethers hebben gebruikt voor het kunstmatig hooghouden van de prijs van Bitcoin. Daarbij kwam in de Paradise Papers ook nog eens aan het licht dat Tether Limited niet zo onafhankelijk is als men dacht. De oprichters van Tether lijken namelijk ook indirect gelieerd te zijn aan de bekende cryptocurrency exchange Bitfinex. 

Tot op de dag van vandaag is het nog onduidelijk of Tether Limited alle uitgegeven Tethers kan verantwoorden. Ze hebben inmiddels een andere accountant die overigens wel heeft verklaard dat Tether Limited genoeg cash reserves heeft. Of dit helemaal zuivere koek is wordt door menig cryptofanaat in twijfel getrokken.

Tether kopen

Er zijn verschillende manieren om Tether te kopen. De makkelijkste manier is om ze direct te kopen met je credit card of iDeal. Zo kun je onder andere Tether kopen met je credit card op Changelly.

Ook kun je Tether kopen op cryptocurrency exchanges die stortingen in fiat currency accepteren. Twee voorbeelden hiervan zijn Binance en HitBTC.

Je kunt natuurlijk ook Tether kopen door je Bitcoins of Ether tokens op een cryptocurrency exchange te verruilen voor Tether tokens. Echter, dit heeft natuurlijk niet heel veel zin gezien Tether moet fungeren als een ingang naar de cryptocurrency markt en niet als een investering die in waarde stijgt.

Tether wallet

Om Tether tokens te kunnen bewaren heb je een Tether wallet nodig. Gezien het doorgaans niet de bedoeling is dat men lang op zijn Tether tokens gaat zitten zijn er niet zo heel veel Tether wallets. De meest gebruikte is de officiële Tether wallet. Dit is een web wallet die onderdeel is van de Tether website.

Daarnaast kun je je Tether tokens ook bewaren op een hosted exchange wallet. De meeste cryptocurrency exchanges zoals Binance, HitBTC en Poloniex hebben een hosted wallet voor Tether tokens.

Ga naar Tether wallet

Disclaimer
Investeren in cryptocurrency staat bekend als zeer riskant. De markt is zeer volatiel wat betekent dat de schommelingen snel en flink zijn. Daarbij is de cryptocurrency markt gedecentraliseerd. Dit wil zeggen dat er, in tegenstelling tot de aandelenmarkt geen regulerende instantie is die investeerders beschermt. Bij het investeren van cryptocurrency adviseer ik je om voorzichtig te zijn en geen geld de investeren wat je niet kunt missen.