TRON (TRX)

TRON is een op blockchain gebaseerd gedecentraliseerd platform voor digitale content. Op deze pagina duiken we dieper in Tron. Ik leg je het één en ander uit over het platform, wat de aankomende ontwikkelingen zijn, waar je Tron kunt kopen en hoe je aan een Tron wallet komt.

Tron heeft als doel om een globaal digitaal content entertainment systeem te bouwen waarin het delen van deze content eenvoudig en kostenefficiënt is. Tron werd gelanceerd in september 2017 in Singapore.

De organisatie achter Tron is een non-profit genaamd de Tron Foundation. Het hoofd van deze organisatie is Justin Sun. De Tron Foundation werkt continu aan onderzoek en doorontwikkeling van het platform. Het idee achter Tron is om content creators en content consumers dichter bij elkaar te brengen. Dit doen zij door het elimineren van de middle man. 

In de wereld van content zijn er natuurlijk producten en consumenten. Denk bijvoorbeeld aan film, muziek een literatuur. Enerzijds zijn er regisseurs, muzikanten en schrijvers. Aan de andere kant zijn er consumenten die films kijken, muziek luisteren en boeken lezen. In het traditionele stelsel zonder Tron zit hier ook nog een derde partij tussen. Denk aan een partij als Netflix, HBO, uitgeverijen, Spotify enzovoorts. Het idee achter Tron is de producenten en consumenten dichter bij elkaar te brengen door deze partijen ertussenuit te halen. Dit zou moeten leiden tot kortere lijntjes en lagere prijzen doordat deze partijen er niet zijn om commissies op te strijken voor de doorverkoop.

Tron repliceert het businessmodel van de middle man. De blockchain van Tron bevat een gedecentraliseerde storage voor content. Elke content producent kan zijn content hosten op de Tron blockchain. Op diezelfde blockchain kunnen consumenten terecht voor deze content. Ze kunnen met de ingebouwde cryptocurrency Tronix, oftewel TRX betalen voor deze content. Nadat de betaling is geverifieerd krijgen ze direct toegang tot de content.

De toekomst van Tron

Het Tron platform zit momenteel nog in de eerste fase die wordt beschreven in hun white paper. Dit is de Exodus fase. In de Exodus fase gebruikt het netwerk nog niet de volledige capaciteiten van blockchain technologie. Het is de verwachting dat de Exodus fase zal voortduren tot eind 2018. In deze tijd zullen de ontwikkelaars blijven sleutelen aan het platform.

De daarop volgende fase is de Odyssey fase. In deze fase wordt blockchain technologie volledig ingezet om het platform op te draaien. Daarbij komen er ook vernieuwingen in de prijsstructuur van de content. Uiteindelijk zal het platform naar een soort freemium structuur gaan. Content consumers krijgen kleine stukjes van de content te horen en/of te zien en moeten betalen voor meer. Ook kunnen content consumers extra fooi geven aan content producers als waardering voor de kwaliteit die zij leveren. 

De volgende twee fases, bekend als Great Voyage en Apollo zullen omstreeks 2020/2021 geïmplementeerd worden. Tegen deze tijd kunnen content producers hun eigen gepersonaliseerde brand bouwen. Ook krijgen ze de mogelijkheid om zelf tokens te ontwikkelen en ICO’s te lanceren. Oftewel, na de implementatie van Apollo zal het Tron netwerk een aantal soortgelijke functionaliteiten als Ethereum bezitten. De laatste twee fases, bekend als Star Trek en Eternity zullen omstreeks 2023/2025 geïmplementeerd worden. In deze laatste fases kunnen producten hun eigen gaming platforms maken en investeringen ophalen.

Kortom, de toekomst van Tron is zacht gezegd zeer ambitieus te noemen.

Tron kopen

Er zijn verschillende manieren om Tronix tokens te kopen. De makkelijkste manier is om ze direct te kopen. Zo kun je via Changelly Tronix tokens kopen met je credit card of via Litebit met iDeal en enkele andere betalingsproviders.

Een andere manier om Tronix tokens te kopen is door op Coinbase Bitcoin of Ethereum te kopen. Deze kun je vervolgens op een cryptocurrency exchange verhandelen voor Tronix tokens. Hieronder leg ik in enkele stappen uit hoe je dit kunt doen:

  1. Ga naar Coinbase en maak een account aan. Coinbase is de meest populaire en simpele verkoper van Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash en Litecoin met meer dan 20 miljoen klanten.
  2. Koop Bitcoin of Ethereum en bewaar deze in je Coinbase wallet. Ethereum is hier de handigste keuze omdat je minder transactiekosten moet betalen.
  3. Ga naar Binance of HitBTC en maak een trading account aan. Binance en HitBTC zijn cryptocurrency exchanges die onder andere Dash in het portfolio hebben.
  4. Maak op Binance of HitBTC een hosted Ethereum wallet aan en haal het adres op.
  5. Stuur de Ethereum tokens naar je Ethereum wallet van Binance of HitBTC.
  6. Verhandel de Ethereum tokens voor Tronix tokens.

Als je dit hebt gedaan dan kun je natuurlijk je coins laten staan in de Tron wallet van je exchange. Echter, zoals je kunt lezen op de pagina over crypto wallets zijn exchange wallets niet de meest veilige wallet. Je kunt de coins ook bewaren in een andere wallet. Hieronder staan enkele voorbeelden van Tron wallets.

Tron wallet

Op de markt zijn verschillende varianten van een Tron wallet. Zoals je kunt lezen op de pagina over crypto wallets zijn er verschillende type wallets. Elk type wallet heeft zijn eigen voordelen op het gebied van veiligheid en liquiditeit. Hieronder staan enkele voorbeelden van Tron wallets.

Ledger Tron wallet (hardware wallet)

Ledger is een bekende leverancier van hardware wallets. In tegenstelling tot web en software wallets is een hardware wallet niet gratis. Maar, een hardware wallet is wel de veiligste soort cryptocurrency wallet op de markt. Een Ledger wallet kun je kopen in de Ledger webshop.

Ga naar Ledger

 

Eidoo Wallet (software en mobile wallet)

Eidoo is een bekende software en mobile wallet. Gezien Tron vooralsnog een ERC20 token is kun je de Tronix tokens bewaren in een ERC20 compatible wallet. De Eidoo wallet kun je downloaden voor op de PC, Android en iOS.

Ga naar Eidoo

Disclaimer
Investeren in cryptocurrency staat bekend als zeer riskant. De markt is zeer volatiel wat betekent dat de schommelingen snel en flink zijn. Daarbij is de cryptocurrency markt gedecentraliseerd. Dit wil zeggen dat er, in tegenstelling tot de aandelenmarkt geen regulerende instantie is die investeerders beschermt. Bij het investeren van cryptocurrency adviseer ik je om voorzichtig te zijn en geen geld de investeren wat je niet kunt missen.