VeChain (VEN)

VeChain is een zeer interessant op blockchain gebaseerd smart contracts platform. Op deze pagina duiken we dieper in VeChain. Ik leg je het één en ander uit over de unieke applicatie, wat de aankomende ontwikkelingen zijn, waar je VeChain kunt kopen en hoe je aan een VeChain wallet komt.

Het VeChain netwerk heeft een redelijk unieke focus. Het netwerk richt zich namelijk op de logistiek. VeChain heeft een smart-chip die je in producten kunt verwerken. Door deze chip te scannen kun je allerlei informatie over de fabrikant en authenticiteit van het product zien.

Dit is met name interessant voor producenten van luxeproducten. Door het gebruik van de VeChain smart chip wordt het eenvoudiger om neppe luxe producten zoals zonnebrillen, parfum, horloges en dergelijke te herkennen. Dit moet enerzijds kopers beschermen doordat zij geen neppproducten kopen. Anderzijds is dit systeem voor fabrikanten ook interessant omdat men retailers van nepproducten makkelijker kan vinden. 

Daarbij is het systeem niet alleen relevant voor fabrikanten van luxe producten. Het systeem heeft ook grote implicaties voor de logistieke wereld in het algemeen. Met de smart chip kun je miljoenen of zelfs miljarden producten tracken. Ook kun je de op de chip aanwezige informatie verrijken. Denk hierbij aan auto’s die je kunt voorzien van een VeChain chip. Hiermee is elke auto te identificeren en is bijvoorbeeld data te verrijken over het uitgevoerde onderhoud of eventuele garanties.

De ontwikkeling van het netwerk begon in 2015 onder leiding van BitSe CEO Sunny Lu. In 2017 werd het netwerk officieel gelanceerd na een erg succesvolle ICO. De ontwikkelingen van het netwerk worden verzorgd door de VeChain Foundation. Dit is een non-profit organisatie die het netwerk door ontwikkelt en ook allerlei partnerships aan gaat voor de adoptie van het VeChain netwerk. Deze partnerships zijn vrij indrukwekkend. VeChain heeft namelijk partnerships met grote bedrijven zoals:

 • Het accountantsbedrijf PwC
 • Het risk-management bedrijf DNV GL
 • Het grote logistiekbedrijf Keuhne&Nagel
 • De China National Tobacco Administration
 • Het Japanse cryptocurrency pinautomaten bedrijf BitOcean
 • De grootste vastgoedontwikkelaar van China – Yida Group
 • BMW startups

Kortom, VeChain is een zéér interessant project met een unieke niche applicatie. 

VeChain kopen

Het VeChain netwerk maakt gebruik van een in-house token genaamd VEN. Er zijn verschillende manieren om VeChain te kopen. De makkelijkste manier is om ze direct te kopen met je credit card of iDeal. Zo kun je onder andere VeChain kopen met je credit card op Changelly.

Je kunt ook op een indirecte manier VeChain kopen via een cryptocurrency exchange. Dit doe je door Bitcoin of Ethereum te kopen en deze op een cryptocurrency exchange te verhandelen voor VEN tokens. Hieronder leg ik in een paar simpele stappen uit hoe je dit doet.

 1. Ga naar Coinbase en maak een account aan. Coinbase is de meest populaire verkoper van Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash en Litecoin met meer dan 20 miljoen klanten.
 2. Koop Bitcoin of Ethereum en bewaar deze in je Coinbase wallet. Ethereum is hier de handigste keuze omdat je de minste transactiekosten betaalt.
 3. Ga naar Binance of HitBTC en maak een trading account aan. Binance en HitBTC zijn cryptocurrency exchanges die onder andere VeChain in het portfolio hebben.
 4. Maak op Binance of HitBTC een hosted Ethereum wallet aan en haal het adres op.
 5. Stuur de Ethereum tokens vanuit je Coinbase wallet naar je Ethereum wallet van Binance of HitBTC.
 6. Verhandel de Ethereum tokens op de exchange voor VEN tokens.

Als je dit hebt gedaan dan kun je natuurlijk je coins laten staan in de VeChain wallet van je exchange. Echter, zoals je kunt lezen op de pagina over cryptocurrency wallets zijn exchange wallets niet de meest veilige wallet. Je kunt de coins ook bewaren in een andere wallet. Hieronder staan enkele voorbeelden van een VeChain wallet.

VeChain wallet

De eerste versie van het VeChain netwerk is gebouwd op het Ethereum netwerk. Dit wil zeggen dat de VEN token net als veel anderen een ERC20 token is.

In de nabije toekomst zal VeChain, als onderdeel van de VeChain Thor rebranding haar eigen tokens lanceren. Hierbij introduceren zij hun nieuwe token die gebukt gaat onder de afkorting VET. Eigenaren van VEN tokens kunnen vanaf dit moment hun tokens omwisselen voor de nieuwe VET tokens. De verwachting is dat VeChain hiervoor ook een gepaste wallet zal introduceren.

Vooralsnog kun je de VEN tokens dus bewaren in elke wallet die ERC20 tokens aanvaardt. Hieronder staat een selectie aan VeChain wallets:

De officiële Ethereum wallet (software wallet)

De officiële Ethereum wallet kan worden gedownload van hun website. In de wallet kun je Ether coins bewaren maar ook andere tokens die gebouwd zijn op Ethereum. Je kunt er ook smart contracts schrijven en gebruiken.

Ga naar Ether wallets

 

MyEtherWallet (web wallet)

MyEtherWallet is één van de grotere web wallets voor Ethereum en ERC20 tokens. Het is de wallet die vaak gebruikt wordt bij ICO’s van ERC20 tokens. Een account aanmaken is gratis.

Ga naar MyEtherWallet

Disclaimer
Investeren in cryptocurrency staat bekend als zeer riskant. De markt is zeer volatiel wat betekent dat de schommelingen snel en flink zijn. Daarbij is de cryptocurrency markt gedecentraliseerd. Dit wil zeggen dat er, in tegenstelling tot de aandelenmarkt geen regulerende instantie is die investeerders beschermt. Bij het investeren van cryptocurrency adviseer ik je om voorzichtig te zijn en geen geld de investeren wat je niet kunt missen.